Gratis verzending vanaf €50 (Nederland)
7 dagen per week bereikbaar
Snelle Levering
WhatsAppKlantenservice
0
Review Logo9 @ Kiyoh
0
Gratis verzending vanaf €50 (Nederland)
7 dagen per week bereikbaar
Snelle Levering

Door Willy van Knippenberg, 1 april 2021

Accijns op (e-)sigaretten? De EU vraagt jouw mening

De Europese Commissie is een openbare raadpleging gestart over de hervorming van de belastingregels voor tabak met als doel om de Europese burgers beter te beschermen tegen de gevaren van het roken.

De EU-belastingregels voor tabaksproducten definiëren en classificeren verschillende tabaksproducten en leggen de relevante minimumbelastingtarieven voor tabaksfabrikaten vast. Minimumbelastingtarieven voor tabaksproducten hebben hun effect verloren. Verschillen in de tarieven tussen de lidstaten leiden tot buitensporige grensoverschrijdende aankopen en een stimulans voor sommige individuen en criminele organisaties om frauduleuze activiteiten te ontplooien. Bovendien zijn de huidige regels niet afgestemd op marktontwikkelingen en het toetreden tot de markt van nieuwe producten, zoals e-sigaretten of verhitte tabak.

De huidige EU-regels worden herzien om ervoor te zorgen dat ze geschikt blijven voor het beoogde doel om de goede werking van de interne markt en tegelijkertijd een hoog niveau van gezondheidsbescherming te garanderen. Dit is met name van belang in de context van het Europees actieplan tegen kanker, aangezien belastingheffing een cruciale rol speelt bij het terugdringen van tabaksgebruik, met name om jongeren ervan te weerhouden te roken.

Deze openbare raadpleging is bedoeld om ervoor te zorgen dat alle relevante belanghebbenden de kans krijgen om hun mening te geven over de huidige regels en over mogelijke wijzigingen in deze regels.

Doelgroep

Deze openbare raadpleging is gericht tot alle belanghebbenden: burgers, bedrijven, representatieve organisaties en overheidsinstanties van de lidstaten (ministeries van financiën, belasting- en gezondheidsautoriteiten), academici, onderzoekers en niet-gouvernementele organisaties.

Laat jouw mening horen.

Jij kunt ook jouw bijdragen leveren door de online vragenlijst in te vullen. De consultatie loopt tot en met 22 juni 2021.

Bron: Europese Commissie