Gratis verzending vanaf €50 (Nederland)
7 dagen per week bereikbaar
Snelle levering
Gratis verzending vanaf €50 (Nederland)
7 dagen per week bereikbaar
Snelle levering

Door Willy van Knippenberg, 11 april 2020

E-sigaret minder schadelijk dan gewone sigaretten, aldus studenten KU Leuven

Het gebruik van e-sigaretten als hulpmiddel om te stoppen met roken is erg controversieel. Maar als we er van uit gaan de roken altijd een onderdeel zal blijven van onze samenleving, is het dan niet verstandig om te kijken of een e-sigaret dan geen beter alternatief is?

4 Studenten Journalistiek van de KU Leuven deden een klein onderzoek en interviewden een longarts van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen en een tabakoloog die verbonden is aan het VRGT (Vlaamse Vereniging voor Respiratoire Gezondheidszorg en Tuberculosebestrijding)

Onderzoek naar e-sigaret staat nog in kinderschoenen

“Een exacte inschatting van de gezondheidsrisico’s blijft moeilijk”, legt longarts en tabakoloog Jo Raskin (Universitair Ziekenhuis Antwerpen) uit. “Het onderzoek naar de e-sigaret staat namelijk nog in de kinderschoenen. Wat we wel met zekerheid weten, is dat nicotine, een bestanddeel dat meestal aanwezig is in de e-sigaret, een schadelijke stof is. Het heeft een verslavend effect en kan schade toebrengen aan de ontwikkeling van de hersenen. Bovendien kan de vloeistof in een e-sigaret zware metalen bevatten zoals lood of zelfs enige kankerverwekkende stoffen.”

Maar de verdampte vloeistoffen van de e-sigaret bevatten over het algemeen minder schadelijke chemische stoffen dan de rook van verbrande tabaksproducten, nuanceert Marouschka Beckers, tabakologe bij VRGT. Een roker verbrandt vierduizend stoffen en een vaper verdampt er slechts vijf, namelijk plantaardige glycerine, propyleenglycol, meestal nicotine, aroma’s en water als aanvullende stof. “Verdampen en verbranden, dat is al een groot verschil naar je gezondheid toe. Vapen is dus gezonder dan roken, maar uiteraard blijven er nog steeds gevaren aan verbonden. Je verdampt alsnog een stof die rechtstreeks in je longen gaat.”

Samenstelling liquid e-sigaret

Verbod op fruitsmaken is een slecht idee

Een verbod op de e-sigaret lijkt geen goede strategie, zo menen verschillende experts. Gewone sigaretten, die immers nog legaal zijn, zijn veel schadelijker dan de e-sigaret. Door de e-sigaret uit het aanbod te halen, zullen rokers weer terugkeren naar de gewone sigaret. Ook een verbod op aroma’s, zoals het geval is in de Verenigde Staten, blijkt een slecht idee. Gebruikers hebben deze smaakjes namelijk nodig om de overstap te kunnen maken van een gewone sigaret naar een elektronische.

Conclusie

Vapen blijft dus beduidend minder schadelijk dan het roken van gewone sigaretten aldus de studenten van KU Leuven. Wel vinden ze dat  er nood is aan uitgebreider onderzoek rond de schadelijke effecten van de e-sigaret.

Bron: Eos Wetenschap