Gratis verzending vanaf €50 (Nederland)
7 dagen per week bereikbaar
Snelle Levering
WhatsAppKlantenservice
0
0
Gratis verzending vanaf €50 (Nederland)
7 dagen per week bereikbaar
Snelle Levering

Door Willy van Knippenberg, 1 november 2021

E-Sigaret in basispakket zorgverzekering

In Engeland zit de e-sigaret sinds November 2021 standaard in het basispakket van de zorgverzekering (National Health Service). De elektronische sigaret wordt in het Verenigd Koninkrijk gezien als een middel op te stoppen met roken.

Ruim 3,6 miljoen Engelsen gebruiken de e-sigaret, en een groot deel daarvan zijn ex-rokers. De e-sigaret heeft ze van de gewone sigaret afgeholpen. In 2017 begon de Britse regering al met het promoten van de e-sigaret, omdat er veel mensen stierven aan de gevolgen van jarenlang roken. In 2019 waren dit nog zo’n 64.000 personen.

Na jarenlang onderzoek te hebben gedaan is het volgens de Engelse staatssecretaris van Volksgezondheid Sajid Javid tijd om de e-sigaret in het basispakket te doen, om zo meer mensen de kans te geven om te stoppen met roken.

E-sigaret als medicijn

Producenten van e-sigaretten kunnen vanaf nu in Engeland een aanvraag indienen om hun e-sigaret te laten erkennen als medisch hulpmiddel om mensen van het roken af te helpen. Dit houdt in dat artsen een e-sigaret kunnen voorschrijven aan patiënten, en dat de e-sigaret wordt gesubsidieerd voor die patiënten. Patiënten betalen dan omgerekend zo'n € 11 voor de e-sigaret, de rest wordt bijbetaald door de overheid. Wie jonger is dan zestien jaar of ouder dan zestig jaar, hoeft geen eigen bijdrage te betalen. De Britse regering benadrukt wel dat e-sigaretten niet worden aangeraden voor kinderen en niet-rokers.

Verkoop e-sigaret in ziekenhuizen.

In twee Engelse ziekenhuizen zijn al winkels geopend waar verstokte rokers een e-sigaret kunnen kopen. De ziekenhuizen, in Birmingham en West Bromwich, zijn de eerste in het Verenigd Koninkrijk waar dat gebeurt.

Tegelijkertijd is het anti-rookbeleid van de ziekenhuizen aangescherpt. Daarbij kunnen patiënten en werknemers die roken op het terrein van het ziekenhuis worden bestraft met respectievelijk een boete of werkgerelateerde sanctie, zelfs als ze stiekem een sigaret opsteken in hun auto op de parkeerplaats.

Regels e-sigaret in Nederland

In Nederland wordt de e-sigaret nog steeds niet gezien als een succesvol middel om te stoppen met roken. Er komt zelfs een einde aan e-sigaretten met smaakjes als menthol, aardbei, en andere smaken dan tabak. Het verbod moet de e-sigaret minder aantrekkelijk maken.