Gratis verzending vanaf €50 (Nederland)
7 dagen per week bereikbaar
Bestel tot 23:59 = morgen in huis (NL, Ma t/m Do)
Review Logo9 @ Kiyoh
0
Gratis verzending vanaf €50 (Nederland)
7 dagen per week bereikbaar
Bestel tot 23:59 = morgen in huis (NL, Ma t/m Do)

Door Willy van Knippenberg, 23 april 2021

Verbod op NZT ? (Nicotine Zonder Tabak)

Update: Verbod op verkoop SNUS / Nicotine Zonder Tabak (NZT)

Nicotinezakjes met 0,035 of meer milligram nicotine per zakje mogen vanaf November 2021 niet meer verkocht of verhandeld worden in Nederland. Waarom zijn nicotinezakjes verboden? Nicotinezakjes zijn verboden omdat ze door de aanwezige nicotine schadelijk zijn voor de gezondheid volgens de NVWA.

Het RIVM heeft onderzocht welke nicotineproducten zonder tabak - NZT -  beschikbaar zijn in Nederland en hoe schadelijk dergelijke producten zijn voor de gezondheid.

Wat zijn NZT producten?

NZT - Nicotine Zonder Tabak zakjes

In Nederland gaat het bij NZT in de meeste gevallen om nicotinezakjes. Deze producten zijn nog niet zo lang op de markt. Het zijn kleine poreuze zakjes met nicotinehoudend poeder die onder de (boven)lip worden geplaatst.

Uit het onderzoek van het RIVM blijkt dat gebruik van de nicotinezakjes niet zonder gevaar is. Ze bevatten voldoende nicotine om effecten op het hartritme te kunnen veroorzaken, nicotineverslaving op te kunnen wekken en in stand te kunnen houden, en om een nadelig effect op de ontwikkeling van het jonge brein te hebben.

Vanwege de schadelijkheid en verslavendheid van deze producten raadt het RIVM aan NZT onder te brengen in de Tabaks- en rookwarenwet.

Maatregelen voor een rookvrije generatie

Nieuw-Zeeland overweegt al een verbod op de verkoop van sigaretten aan iedereen die na 2004 is geboren. Dat zou betekenen dat jongeren en toekomstige generaties nooit zelf sigaretten zullen mogen kopen. Ook Nederland streeft naar een rookvrije generatie rond 2040

In het Preventieakkoord staan onder meer de volgende maatregelen:

  • Vanaf 1 april 2020 de accijns op tabak verhoogd, zodat een pakje met 20 stuks in 2020 € 1 duurder is. 
  • Sind 2020 zijn sigaretten, shag, sigaren, e-sigaretten en aanverwante producten niet meer te zien bij de verkooppunten. Bijvoorbeeld in supermarkten. Ook krijgen de verpakkingen dezelfde donkergroen-bruine kleur.
  • Vanaf het schooljaar 2020/2021 zijn alle schoolterreinen rookvrij.
  • In 2020 zijn alle kinderboerderijen en alle kinderopvanglocaties rookvrij.
  • In 2020 leggen zorgverzekeraars geen eigen risico meer op bij eerstelijns stoppen-met-rokenprogramma’s
  • In 2020 zijn alle speeltuinen rookvrij
  • In 2025 zijn (nagenoeg) alle sportverenigingen rookvrij.
  • In 2025 zijn alle zorginstellingen rookvrij.

Verbod op NZT producten?

Het RIVM adviseert om NZT, zoals nicotinezakjes, op te nemen in de Tabaks- en rookwarenwet. Op die manier wordt de verkoop aan minderjarigen en grensoverschrijdende verkoop automatisch verboden. Het wordt dan ook makkelijker om de marketing aan te pakken en gebruikers beter te informeren.

Critici vrezen dat de plannen de verkoop van deze producten naar de zwarte markt zal verdringen.

SNUS - Nicotine Zonder Tabak - koop je bij Novus Fumus

Wil je SNUS proberen? Wij bieden je diverse smaken SNUS aan van Aroma King tegen een gunstige prijs. Alle producten zijn direct uit voorraad leverbaar. Klik hier voor meer informatie en prijzen.