Gratis verzending vanaf €50 (Nederland)
7 dagen per week bereikbaar
Snelle levering
Gratis verzending vanaf €50 (Nederland)
7 dagen per week bereikbaar
Snelle levering

Door Willy van Knippenberg, 17 april 2021

Verbod op sigaretten voor iedereen geboren na 2004

Nieuw-Zeeland wil tegen 2025 rookvrij zijn. Om dat doel te bereiken, heeft de regering enkele opvallende voorstellen gelanceerd. Zo zou iedereen die na 2004 is geboren, nooit meer sigaretten kunnen kopen.

Het rigoureuze plan is illustratief voor het daadkrachtige antirookbeleid dat de Nieuw-Zeelandse regering voert. Ter vergelijking: In 2040 moet ook in Nederland een rookvrije generatie komen. De Nederlandse regering heeft zich ten doel gesteld dat kinderen in 2040 niet meer beginnen met roken.

Lager nicotine gehalte

Nieuw-Zeeland overweegt verder het nicotinegehalte in tabaksproducten aanzienlijk te verlagen, filters te verbieden, een minimumprijs voor tabak vast te stellen en het aantal verkooppunten terug te schroeven.

Maar de plannen kregen ook kritiek. Zo zouden sigarettenwinkels door de voorstellen afstevenen op een faillissement en zou er wel eens grote zwarte markt kunnen ontstaan voor tabak. De rechtse politieke partij ACT zei dat het verlagen van het nicotinegehalte juist voor meer schade zorgt: ,,Nieuw-Zeelandse rokers die zich dat het minst kunnen veroorloven, zullen meer uitgeven aan hun gewoonte en op hun beurt meer schade toebrengen aan de mensen rondom hen.”