Gratis verzending vanaf €50 (Nederland)
7 dagen per week bereikbaar
Bestellingen die op werkdagen voor 17:00 uur worden geplaatst, worden dezelfde dag verzonden
WhatsApp
0
Review Logo9 @ Kiyoh
0
Gratis verzending vanaf €50 (Nederland)
7 dagen per week bereikbaar
Bestellingen die op werkdagen voor 17:00 uur worden geplaatst, worden dezelfde dag verzonden

Door Willy van Knippenberg, 8 juni 2022

Wat is Damiana?

In deze blog gaan we dieper in op het gebruik van Damiana. We geven ook informatie over mogelijke bijwerkingen en wat de juiste dosering is.

Damiana (Turnera diffusa, Turnera aphrodisiaca) is een wilde struik die voornamelijk groeit in Texas, Mexico, Zuid- en Midden-Amerika en het Caribisch gebied.

De gedroogde bladeren hebben een afrodisiacum effect hebben voor zowel mannen als vrouwen. Damiana wordt dan ook vaak gebruikt om seksuele lusten op te wekken. Damiana wordt ook verkocht als eetlustremmer.

In de alternatieve geneeskunde wordt damiana gebruikt om medische aandoeningen te behandelen, waaronder:

 • Astma
 • Ongerustheid
 • Depressie
 • Hoofdpijn
 • Constipatie
 • Menstruatiestoornissen

Waar wordt Damiana voor gebruikt?

Damiana wordt al eeuwenlang gebruikt in de volksgeneeskunde. Toch hebben maar weinig studies gekeken naar de effectiviteit van deze plant. Veel van het bestaande onderzoek is beperkt tot dier- en laboratoriumonderzoek. De resultaten van deze onderzoeken kunnen niet betrouwbaar worden toegepast op mensen.

Verbeterde seksuele functie

Damiana wordt op grote schaal gepromoot als een seksueel stimulerend middel en afrodisiacum. Hier is weinig wetenschappelijke onderbouwing voor.

Een onderzoek uit 2009 wees uit dat damiana seksueel uitgeputte mannelijke ratten hielp een tweede ejaculatie te krijgen. Volgens de auteurs van het onderzoek ondersteunen de resultaten het gebruik ervan als afrodisiacum.

De auteurs suggereerden dat flavonoïden in de plant dit effect kunnen veroorzaken.2 Dit zijn antioxidantrijke verbindingen die in sommige groenten en fruit worden aangetroffen.

Ander onderzoek suggereert dat damiana ook het seksuele genot van vrouwen kan verbeteren.

In twee onderzoeken is het supplement ArginMax for Women onderzocht. Dit is een gepatenteerde mix van:

 • ginseng
 • Ginkgo
 • Damiana
 • L-arginine
 • Multivitaminen
 • mineralen

De eerste studie omvatte 77 vrouwen. De deelnemers namen vier weken lang ArginMax of een placebo. Aan het einde van het onderzoek meldde 73% van degenen die ArginMax gebruikten:

 • Een toename van seksueel verlangen
 • Een vermindering van vaginale droogheid
 • Een grotere frequentie van geslachtsgemeenschap en orgasme
 • Verbeterde clitorale sensatie

Dit wordt vergeleken met 37% van de placebogroep

De tweede studie onderzocht ArginMax bij vrouwen in verschillende levensfasen, waaronder:

 • premenopauze
 • Perimenopauze
 • postmenopauze

Alle groepen rapporteerden hogere niveaus van seksueel verlangen en tevredenheid. Onderzoekers merkten ook op dat verbeteringen in de postmenopauzale groep significant waren.

Het supplement had ook geen invloed op de oestrogeenspiegels. De auteurs van het onderzoek suggereerden dat het supplement een betere keuze kan zijn dan hormoonvervangende therapie voor oudere vrouwen die hun libido willen verhogen.4

Met name konden onderzoekers in beide onderzoeken niet zeggen of damiana alleen de seksuele functie kan verbeteren. Het is mogelijk dat het alleen werkt in combinatie met andere kruiden.

Een paar onderzoeken hebben enig bewijs gevonden voor het gebruik van damiania bij het verbeteren van de seksuele functie. Er is meer bewijs nodig voordat het voor dit gebruik kan worden aanbevolen.

Damiana als eetlustremmer

Damiana is ook onderzocht als hulpmiddel bij het afvallen. In een onderzoek uit 2013 kregen vrouwen 15 minuten voor de maaltijd een kruidenformule. Deze formule bevatte:

 • Damiana
 • Yerba mate
 • Guarana

Sommige deelnemers namen ook een oplosbare fermenteerbare vezel op basis van inuline. Dit type vezels lost op in water. Het wordt gevonden in de wortels van veel voedselplanten.

Proefpersonen die deze formule namen, aten veel minder voedsel qua volume en calorieën dan degenen die de placebo namen.

Proefpersonen die wel de kruiden maar niet de vezels aten, aten ook minder calorieën. Volgens de auteurs van het onderzoek veroorzaakte het supplement een robuuste, kortdurende afname van de eetlust

Een eerdere studie wees uit dat deze kruidenformule de maaglediging met nog eens 20 minuten vertraagde. Dit betekent dat het langer duurde voordat voedsel de magen verliet van degenen die de formule namen.

Het verminderde ook de tijd die deelnemers nodig hadden om zich vol te voelen.

De proefpersonen slikten het supplement dagelijks voor hun hoofdmaaltijd gedurende 45 dagen. Aan het einde van de periode waren ze gemiddeld 11 pond meer afgevallen dan degenen die een placebo gebruikten.

Degenen die het supplement een jaar lang bleven gebruiken, behielden hun gewichtsverlies

Dit onderzoek belooft veel goeds. Toch konden de auteurs van het onderzoek niet zeggen of damiana op zichzelf de eetlust onderdrukt. Er is meer onderzoek nodig voordat het kan worden aanbevolen als hulpmiddel bij het afvallen.

Sommige onderzoeken hebben ook bewijs gevonden dat een kruidenformule met damiana de eetlust kan helpen onderdrukken.

Mogelijke bijwerkingen van Damiana

Damiana wordt algemeen als veilig beschouwd. Een hoge consumptie van 200 gram damiana-extract of meer is in verband gebracht met ernstige bijwerkingen. Dit bevat:

 • stuiptrekkingen
 • Symptomen vergelijkbaar met hondsdolheid of strychninevergiftiging

Damiana kan de bloedsuikerspiegel verlagen. Om deze reden moet het met voorzichtigheid worden gebruikt bij mensen met diabetes die insuline of andere bloedsuikerverlagende medicijnen gebruiken. Damiana mag niet worden ingenomen in de twee weken voorafgaand aan de operatie.

De veiligheid van damiana is niet vastgesteld bij vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven. Daarom mag het niet door deze personen worden ingenomen.

Damiana heeft geen bekende matige tot ernstige interacties met andere medicijnen. Er zijn enkele milde interacties gemeld.

Als je geneesmiddelen op recept gebruikt, neem dan contact op met jouw arts of apotheker voordat Damiana wilt gaan gebruiken.

Damiana kopen

Damiana kopen

Koop Damiana online bij Novus Fumus. Je kunt kiezen uit 2 verschillende soorten verpakkingen; Damiana thee. Deze wordt verkocht per 50 gram. Ben je geen liefhebber van thee? Kies dan voor de Damiana capsules. In iedere verpakking zitten 60 capsules. Klik hier om Damiana te kopen.