Gratis verzending vanaf €50 (Nederland)
7 dagen per week bereikbaar
Bestel tot 23:59 = morgen in huis (NL, Ma t/m Do)
Review Logo9 @ Kiyoh
0
Gratis verzending vanaf €50 (Nederland)
7 dagen per week bereikbaar
Bestel tot 23:59 = morgen in huis (NL, Ma t/m Do)

Door Linda Canter, 16 mei 2017

6 feiten over zonnebrandproducten

De zomer komt er weer aan. Het zonnetje gaat schijnen, het kwik stijgt en we gaan weer meer naar buiten. Maar dat stralende zonnetje betekent ook dat het weer tijd is om te smeren. Dit is van belang ter voorkoming van huidkanker, tegen huidveroudering en tegen pigmentvlekken. Wat weten we nu eigenlijk over zonnebrandproducten?


1. Insmeren dien je te herhalen

Om te zorgen voor een goede bescherming dien je je elke twee uur opnieuw in te smeren. De beschermingslaag vervaagt namelijk door transparantie en het afdrogen met een handdoek. Dit geldt óók voor producten die waterproof zijn of een hoge Sun Protection Factor (SPF) hebben. Let er ook op dat je voldoende zonnebrandcrème, -spray of -lotion gebruikt, dat je het gelijkmatig verdeeld en dat je het op tijd aanbrengt zodat het product kan intrekken. Alleen dan geldt de SPF die op het product vermeld staat.


2. Met zonnebrandcrème word je ook bruin

Veel mensen willen graag een kleurtje en zijn bang dat ze dit met het gebruik van zonnebrandproducten niet krijgen. Maar dit is niet waar. Zelfs een product met een hoge SPF houdt niet alle UV- straling tegen, waardoor je wel een kleurtje kunt krijgen maar niet snel verbrandt.


3. Wolken en schaduw houden niet alle UV- straling tegen

Het effect van UV-straling op een bewolkte dag of in de schaduw wordt vaak onderschat. Ook dan kun je verkleuren en is het van belang om je in te smeren. Wolken houden namelijk maar een deel van de UV- straling tegen en een groot deel van de zonlichtintensiteit wordt gereflecteerd door zand, water en gebouwen.


4. De houdbaarheid van zonnebrandproducten is beperkt

Zonnebrandproducten zijn beperkt houdbaar omdat de SPF ieder jaar afneemt. De halve fles zonnebrandcrème die je nog van vorige zomer in huis hebt, heeft dus niet meer dezelfde SPF als op de fles staat. Overigens neemt de beschermende werking ook af wanneer je de fles zonnebrandcrème in de zon laat liggen.


5. Insmeren is ook van belang als je niet snel verbrand

Ook als je een donkerdere huid hebt die niet snel verbrandt, moet je je insmeren. De zon straalt namelijk verschillende soorten UV uit. Twee soorten hiervan gaan door de ozonlaag heen en bereiken onze aarde: UVA en UVB. UVB straling kan leiden tot verbranding, DNA-schade en huidkanker. Van UVA straling verbrand je niet direct, maar deze zorgt wel voor huidveroudering en een vergroot risico op huidkanker. Dus ook als je huid niet snel verbrand, bescherm je hem tegen schadelijke UV- straling door je in te smeren.


6. Blijft uit de zon als je bent verbrand

Als je toch verbrand bent, kun je het beste volledig uit de zon blijven. Kleding beschermt niet 100% tegen de zon, zeker lichtgekleurde kleding niet. Het beste is dus om de zon te vermijden en je huid in te smeren met kalmerende en verkoelende aftersun producten.