Gratis verzending vanaf €50 (Nederland)
7 dagen per week bereikbaar
Bestel tot 23:59 = morgen in huis (NL, Ma t/m Do)
Review Logo9 @ Kiyoh
0
Gratis verzending vanaf €50 (Nederland)
7 dagen per week bereikbaar
Bestel tot 23:59 = morgen in huis (NL, Ma t/m Do)

Door Linda Canter, 1 juni 2016

De gezonde gevolgen van zonneschijn en vitamine D

De zon is gezond. Iedereen voelt zich toch veel beter in de lente en zomer dan in de herfst en winter? Dat komt allemaal door het stralende zonnetje hoog boven ons in de lucht. Het is daarom belangrijk om voldoende buiten te zijn. Wanneer de zon schijnt, vind ik het heerlijk om te genieten van de zonnestralen op het terras, op het strand of om een stuk te fietsen. Als de zon op je huid schijnt, dan maakt je lichaam meteen vitamine D aan. Dit stofje zorgt ervoor dat je lichaam gezond blijft. Het heeft invloed op de groei, de kracht, de afweer, het herstel van ons lichaam en de werking van ons zenuwstelsel. Hoewel er in onze voeding ook vitamine D zit, is dit relatief vrij weinig. Daarom is het belangrijk om dagelijks buiten te komen. Het is verbazingwekkend hoe snel vitamine D ons lichaam kan herstellen. Als je jezelf zes dagen aan het zonlicht blootstelt, dan kan dat een tekort van 49 dagen zonder blootstelling aan zonlicht herstellen. Dit varieert wel per leeftijd, type huid, seizoen en het tijdstip van de dag. Het beste advies is om elke dag een half uurtje buiten te zijn. Ga bijvoorbeeld een stukje wandelen, fietsen of ga aan de slag in de tuin. Zo kom je gelijk aan je dagelijkse lichaamsbeweging.


Zon en huidkanker

Tegenwoordig denken mensen steeds vaker bij de zon aan huidkanker. Een overmaat aan zonlicht kan kanker veroorzaken, maar verstandige, verantwoorde, gematigde en tactische blootstelling aan zonlicht kan kanker juist helpen voorkomen. Vitamine D kan namelijk preventief werkzaam zijn tegen kanker. KWF Kankerbestrijding geeft namelijk aan dat blootstelling aan zonlicht gaat gepaard met een lagere kans op borst-, dikkedarm- en prostaatkanker. Geniet dus van de zon, maar doe dat verstandig en zorg dat je niet verbrandt. Daarnaast heeft zonlicht een positieve werking op de huidziekte psoriasis. Door het droge weer en de zon verbetert het aangedane huidoppervlak aanzienlijk. Blootstelling aan zonlicht is ook voordelig voor je bloeddruk. Het verlaagt namelijk de bloeddruk waardoor de kans op onder andere hypertensie, trombose, hartaanvallen en beroertes afneemt. De zon heeft dus veel meer voordelen dan alleen een bruine gekleurde huid.


Betere stemming door zonlicht

Als de zon schijnt, dan ben ik altijd vrolijk. Ik heb veel meer zin om dingen te gaan ondernemen en voel me minder futloos. Dit heeft onder andere te maken met de aanmaak van serotonine, wat wordt veroorzaakt door zonlicht. Dit stofje zorgt ervoor dat je minder stress ervaart en dat je gemakkelijker dingen kunt loslaten. Je voelt je dus fijner door het warme zonlicht. Daarnaast helpt de zon goed tegen slapeloosheid. Als je overdag blootstelt aan zonlicht, wordt de productie van melatonine ’s nachts verhoogd. Zonlicht is ook goed voor de lijn, want het vermindert onze eetlust. Let wel op dat je voldoende blijft eten en drinken zodat je je niet flauw gaat voelen. En vergeet niet om je huid te beschermen met een UV-filter als je langer dan 15 minuten in de zon verblijft.