Gratis verzending vanaf €50 (Nederland)
7 dagen per week bereikbaar
Bestel tot 23:59 = morgen in huis (NL, Ma t/m Do)
Review Logo9 @ Kiyoh
0
Gratis verzending vanaf €50 (Nederland)
7 dagen per week bereikbaar
Bestel tot 23:59 = morgen in huis (NL, Ma t/m Do)

Door Linda Canter, 26 februari 2016

De grote schoonmaak: voor je huis én je geest!

De grote schoonmaak: voor je huis én je geest.

Nog een paar weken wachten en dan is het alweer lente. Sterker nog: deze maand is de meteorologische lente al begonnen. Veel mensen koppelen de lente aan de grote schoonmaak. Logisch, want in veel gezinnen ziet een huis er in de zomer heel anders uit dan in de winter. In de winter smachten we naar knusse avonden op de bank, het liefst onder een dekentje met een goed glas voor de open haard. Of met een kop warme chocolademelk en een goed boek. Maar wordt het lente en laten de sneeuwklokjes hun kopjes zien, dan willen we niks liever dan de ramen en deuren open gooien en alle zonnestralen het huis in laten komen. Weg met de wollige kussen, hallo frisse kleuren.

Bij mij thuis worden de knusse winterspullen opgeborgen zo gauw de tulpen en narcissen in de tuin beginnen te groeien. In de winter steek ik elke avond na het eten de kaarsjes aan, maar in de lente en zomer komen er geen kaarsen het huis in. Die behoefte aan de lente en zon, gaat voor mij samen met de voorjaarsschoonmaak. En ik ben niet de enige.

 

Rust in je huis, rust in je hoofd

Één van de populairste zelfhulpboeken op dit moment is van de Japanse opruimgoeroe Marie Kondo. Haar boek - Opgeruimd! (of in het Engels The life-changing magic of tidying up) - zorgt voor lege kasten en volle kringloopwinkels. Het idee is heel simpel: je legt al je bezittingen op de groot en vraagt je per product af of je er blij van wordt. Valt dat wel mee? Dan kan het weg. Natuurlijk hoef je niet je favoriete trui weg te doen, maar er zijn heel veel spullen die je gewoon hebt, terwijl dat eigenlijk niet nodig is. Kondo is onverbiddelijk: weg met die zooi. Nou ja, zooi. Het is volgens haar een spiritueel proces, waarbij de spullen dan ook een ziel hebben. Dat is mij iets te zweverig, maar ik vind wel dat een opgeruimd huis, veel rust geeft. Zo wordt bij ons thuis ook al het speelgoed opgeruimd als de kinderen naar bed zijn. Geen rondslingerende Playmobil poppetjes in mijn mooie lichte, Scandinavische interiør.

 

Gebruikte spullen een nieuw leven geven

Het is zonde om gebruikte spullen zomaar weg te gooien. Make-up en verzorgingsproducten gaan naar de Voedselbank, gelezen boeken naar een boekinkoper, posters, oud(er) servies, bakspullen en vaasjes naar de kringloop. De kleding van mijn kinderen gaat naar een tweedehandswinkel, lampen zet ik op Marktplaats en af en toe geef ik dingen gratis weg via een weggeefhoek op Facebook. Zo maak je heel veel verschillende mensen blij met jouw tweedehandsspulletjes, maar je krijgt er ook iets voor terug: rust en ruimte. Volgens Marie Kondo is het belangrijk dat de basis is huis rustig is, dus zonder dat de spullen overheersen. Ik ben het daar helemaal mee eens, maar een goede vriendin, wiens inrichting kleurrijk, vintage en druk is, is vindt dat onzin. Dus probeer ik mijn afgedankte wollen kussentjes aan haar te slijten. Iedereen blij!