Gratis verzending vanaf €50 (Nederland)
7 dagen per week bereikbaar
Bestel tot 23:59 = morgen in huis (NL, Ma t/m Do)
0
Gratis verzending vanaf €50 (Nederland)
7 dagen per week bereikbaar
Bestel tot 23:59 = morgen in huis (NL, Ma t/m Do)

Door Linda Canter, 14 augustus 2017

Geslaagde barbecue organiseren? Zo doe je dat

Het is weer barbecueweer. In de zomermaanden halen we de barbecue maar al te graag van zolder of uit de schuur. Ben je gek op barbecueën maar minder blij met het vieze rooster erna? Of wil je weten hoe je het beste vlees en vis kunt bereiden op de barbecue? Met deze handige barbecue tips wordt het een geslaagde avond.

 

  • Je kunt pas beginnen met barbecueën als de kolen lichtgrijs en witheet zijn. Je steekt een houtskoolbarbecue ongeveer één uur van tevoren aan. Bij een gasbarbecue is dat ongeveer 20 minuten.

 

  • Vet het barbecuerooster in met olie voordat je gaat grillen en braden. Hierdoor plakt het vlees minder aan het rooster.

 

  • Laat vlees en vis eerst op kamertemperatuur komen. Maar zet het vlees niet vlakbij de barbecue want dan wordt het weer té warm. Grote stukken vlees kun je het beste 2 à 3 uur van tevoren uit de koelkast halen en kleine lappen ongeveer 1 tot 1,5 uur.

 

  • Heb je stukjes kipfilet die je aan een satéstokje wilt rijgen? Week de satéstokjes eerst een uur in koud water, hierdoor zullen ze minder snel verbranden.

 

  • Gebruik je juist metalen spiezen? Bestrijk ze eerst met olie zodat je gasten de stukjes vlees er makkelijk af kunnen halen. Pas ook op met het vastpakken van de spiezen, het metaal is gloeiend heet.

 

  • Gebruik een vlees- of visthermometer om te kijken of het eten al gaar is. Ook kun je het beste in een logische volgorde barbecueën, begin met het vlees dat als eerste klaar is. Begin met rundvlees (zoals biefstuk) dat ongeveer een temperatuur tussen de 40-52 graden moet hebben. Kalfs- en lamsvlees en spiezen ongeveer 52-65 graden, varkensvlees 58-68 graden en kip duurt het langste want dat moet een temperatuur tussen de 68-72 graden bereiken.

 

  • Het is heel verleidelijk om met je vork even snel het vlees om te draaien. Maar dit kun je beter niet doen want je prikt met je vork gaatjes in het vlees waardoor de vleessappen eruit lopen. Dit zorgt niet alleen voor vlammen op de barbecue, maar ook voor taai vlees. Je kunt beter kiezen voor een BBQ-tang.

 

  • Staan er altijd veel sausjes op tafel? Gebruik eens een muffinvorm om de sausjes in te doen. Lepeltje erin en klaar. Ook handig als je zelf een sausje hebt gemaakt.

 

  • Ontvet het rooster tussen de gangen door met een citroen. Prik een halve citroen aan je vork en wrijf over het rooster.

 

  • Na een gezellig avondje barbecueën blijf je over met een ontzettend smerig rooster. Geen zin om hard te schrobben met een borstel? Stop het rooster in een vuilniszak en giet er een scheutje ammoniak bij. Knoop de zak goed dicht en de dampen van de ammoniak doen verder het werk. De volgende dag haal je een doekje eroverheen en je rooster ziet er weer uit als nieuw. Heb je geen ammoniak in huis maar wel een krant? Wikkel het warme rooster in de krant en maak het nat. De volgende dag haal je de viezigheid makkelijk weg.