Gratis verzending vanaf €50 (Nederland)
7 dagen per week bereikbaar
Bestellingen die op werkdagen voor 17:00 uur worden geplaatst, worden dezelfde dag verzonden
WhatsApp
0
Review Logo9 @ Kiyoh
0
Gratis verzending vanaf €50 (Nederland)
7 dagen per week bereikbaar
Bestellingen die op werkdagen voor 17:00 uur worden geplaatst, worden dezelfde dag verzonden

Door Linda Canter, 18 september 2017

Koken zonder pakjes en zakjes

Zonder pakjes en zakjes koken is eigenlijk veel gezonder. Maar is dat niet te moeilijk of te tijdrovend? Dat is vaak wat mensen denken als je het hebt over koken met alleen maar verse ingrediënten. Wat zijn de voordelen van koken zonder pakjes en zakjes?

 

Kip Tandoori uit een pak? Foei!

Denk je dat je gezond hebt gekookt als je Kip Tandoori uit een pak hebt klaargemaakt? Fout! Het gerecht bevat weliswaar rijst en groenten, maar ook veel overbodige ingrediënten die echte dikmakers zijn. In pakjes en zakjes zit veel meer zout en suiker dan je zou verwachten. Het is natuurlijk erg makkelijk als je aan een gerecht alleen nog maar groenten en vlees hoeft toe te voegen want het eten kan zo op tafel. Maar zelf koken met verse ingrediënten is eigenlijk veel lekkerder en bovendien veel gezonder.

 

Wat valt er allemaal onder pakjes en zakjes?

Eigenlijk kun je heel veel onder de noemer pakjes en zakjes scharen. De kant-en-klaar maaltijden die je alleen moet opwarmen, diepvriesmaaltijden, potten, flesjes en zelfs de zakjes met voorgesneden groenten. Uiteraard moet je helemaal zelf weten of je zo ver wilt gaan. De grootste boosdoeners zijn de pakjes sausmixen, de zakjes kruidenmixen en de maaltijdpakketten. Het lijkt meestal gezond maar deze producten zitten vol met zout, smaakversterkers, E-nummers, kleurstoffen en vaak ook suikers. Kijk maar eens naar de ingrediënten die op het pak staan. Je zult zien dat er meestal zout en E-nummers zijn toegevoegd. Het is goed voor de houdbaarheid en consistentie maar het komt meestal de smaak niet ten goede.

 

Waarom koken zonder pakjes en zakjes?

Uiteraard heeft iedereen zo’n zijn eigen redenen om te koken zonder pakjes en zakjes, maar er zijn een aantal voordelen waar niemand omheen kan:

 

  • Je bent vaak een stuk goedkoper uit als je alleen maar kookt met verse ingrediënten. In het begin lijkt het misschien duurder maar dat komt vaak omdat je heel veel verschillende potjes kruiden moet aanschaffen. Gelukkig gaan die potjes altijd erg lang mee.
  • Je bent vrij van onnodige hulpstoffen die de smaak niet ten goede komen zoals smaakversterkers, conserveringsmiddelen en extra zout of suiker die toegevoegd zijn. Wanneer je zelf kookt, gebruik je deze ingrediënten niet wat weer een positieve invloed heeft op je gezondheid.
  • Veel voedingsstoffen van groenten en fruit gaan verloren wanneer het gesneden is. Als je dat dus pas doet tijdens het koken, behoud je zoveel mogelijk voedingsstoffen.
  • Je bent milieuvriendelijk bezig. Als je voortaan kiest voor een stuk broccoli in plaats van voorgesneden broccoli in een zakje dan bespaar je op verpakkingsmateriaal.

 

Gemak dient de mens maar koken zonder pakjes en zakjes is helemaal niet zo moeilijk. Je hebt gewoon een goede voorraad nodig aan verse kruiden en basisingrediënten. Als je bijna alleen maar met verse ingrediënten kookt, dan is gezond eten nog nooit zo makkelijk en smakelijk geweest.