Gratis verzending vanaf €50 (Nederland)
7 dagen per week bereikbaar
Snelle levering
Gratis verzending vanaf €50 (Nederland)
7 dagen per week bereikbaar
Snelle levering

Door Linda Canter, 22 juli 2016

Leer jezelf te motiveren

Leer jezelf te motiveren

Naar de sportschool gaan, het overwerk wegwerken of je huiswerk maken. Iedereen kent het wel: je hebt er geen zin in. Veel mensen gaan dan het klusje uitstellen, maar dat levert eigenlijk alleen maar problemen op.  Maar hoe motiveer je jezelf? We zitten vaak vol met goede voornemens of ideeën, maar bij de uitvoering daarvan schort het vaak nog. Er zijn van die dagen dat alles volgens wens verloopt: je bent energiek, je stroomt over van de nieuwe ideeën en je bent super gemotiveerd om aan de slag te gaan. Op dat moment lijkt het alsof je de hele wereld aan kan. Totdat er dagen komen dat je motivatie ver te zoeken is. Je voelt je moe, je hebt geen inspiratie en je komt nauwelijks in actie. Het huishouden moet nog gedaan worden, je zou nog moeten sporten en het keukenkastje moet nog gerepareerd worden. Geef jezelf een schop onder je kont: het is tijd voor een boost.

Stel doelen voor motivatie

Zonder motivatie, geen doel. Zonder doel, geen motivatie. Creëer een duidelijk beeld van je doel en hoe je dat wilt bereiken. Denk er regelmatig aan en kijk of je goed op weg bent. Ervaar de positieve gevoelens wanneer je het doel hebt bereikt. Vaak wachten we totdat we gemotiveerd zijn, maar motivatie komt wanneer ‘ie dat wil. Laat je dag dus niet verpesten door eigenlijk helemaal niets te doen en te wachten, maar geef jezelf een schop onder je kont en kom in actie. Als je eenmaal bent begonnen, dan krijg je vanzelf weer inspiratie en motivatie om door te gaan. Heb jij wel eens na het aantrekken van je sportkleding niet gesport? Oké vooruit, misschien één keer, maar als jij eenmaal staat te zweten in de groepsles ben je toch blij dat je bent gegaan. Heb je meerdere klussen op één dag die je moet uitvoeren? Start met de zwaarste taak en je zult zien dat de andere klussen je gemakkelijk afgaan door de motivatie die je hebt gekregen.

Iedereen kan zichzelf motiveren

Als mijn motivatie ver te zoeken is, dan blijf ik heel makkelijk in die bui hangen. Dat komt niet ten goede van mijn werk. Als ik voel dat ik zo’n dag heb, dan ga ik meestal een half uurtje wandelen. Even mijn hoofd leegmaken, vitamine D opdoen en nieuwe energie krijgen. Daar knap ik echt van op. Eenmaal thuis zit ik boordevol nieuwe ideeën en inspiratie om weer lekker aan de slag te kunnen gaan. Ieder mens is in staat om zichzelf te motiveren, ook jij. Denk dus vooral niet dat je het niet kan. Geloof in jezelf. Geloof dat je je goede voornemen kunt waarmaken, ook als anderen zeggen dat het verspilde moeite is. Er zijn een heleboel boeken om je motivatie op peil te houden en om je doelen te bereiken, zoals De Sleutels van Geluk en Succes van Frank de Moei. Of neem een coach (vriend(in), partner, professional) die een belangrijke stok achter de deur voor je is.