Gratis verzending vanaf €50 (Nederland)
7 dagen per week bereikbaar
Bestel tot 23:59 = morgen in huis (NL, Ma t/m Do)
0
Gratis verzending vanaf €50 (Nederland)
7 dagen per week bereikbaar
Bestel tot 23:59 = morgen in huis (NL, Ma t/m Do)

Door Linda Canter, 9 mei 2016

Maak je leefstijl milieuvriendelijker

Groener leven wordt een steeds grotere trend. Mensen vinden het milieu belangrijker worden en zetten zich daar graag voor in. Bijna alle apparaten in je huis hebben energie nodig en in de winter zet je de verwarming lekker hoog. Wat kunnen we daar aan doen? Je kunt je huis al milieuvriendelijker maken met een paar simpele aanpassingen. Daarmee bespaar je niet alleen het milieu, maar je verlaagt ook de energierekening met tientallen euro’s per jaar. Zet de verwarming een graadje lager dan normaal en trek een warmere trui aan. Heb je het nog steeds koud? Een lekkere dikke plaid houd je wel warm. Zorg dat je ’s avonds de gordijnen sluit want dit voorkomt veel warmteverlies, zeker bij enkelglas. Zet een uur voor het slapen of voor vertrek de thermostaat op 15 graden. Je slaapkamer hoeft niet warm te zijn: mensen slapen het best in een kamer waar het kouder is dan 20 graden. Krijg je het toch koud midden in de nacht? Pak dan een extra deken erbij.


Voorkom sluipgebruik

Door op je watergebruik te letten, kun je al veel besparen. Laat de kraan niet lopen tijdens het wassen van de handen, tandenpoetsen of scheren en zet de vaatwasser pas aan als hij echt vol is. Ben je met zijn tweeën thuis? Dan kun je makkelijk de vaatwasser een keer in de twee dagen aanzetten. Heb je ’s avonds goedkopere stroom? Zet de vaatwasser dan aan als je naar bed gaat. Let daarnaast op sluipgebruik bij apparaten. Laat jij je oplader ook altijd in het stopcontact zitten? Haal de stekker eruit aangezien er altijd sprake is van sluipgebruik. Ja, ook als je telefoon niet aan de oplader hangt. Ditzelfde geldt voor je televisie die op stand-by staat. Zet hem helemaal uit en je bespaart minstens veertien euro per jaar.


Energieverslindende apparaten

Ontdooi je vriezer regelmatig, want hoe meer ijs er in je vriezer zit, hoe meer energie je verbruikt. Als er meer dan vier millimeter ijs aan de randen zit, dan is het tijd om je vriezer te laten ontdooien. Daarnaast kun je het beste de koelkast en vriezer uitzetten als je op vakantie gaat. Maak alle producten op als je voor een langere tijd weggaat, want in de meeste gevallen kun je het daarna toch niet meer eten. Een wasdroger is een echte energieverslinder. Hij gebruikt gemiddeld 320 kWh aan elektriciteit. In de zomer gooi ik een extra scheutje wasverzachter bij de was om het daarna heerlijk te laten  drogen in de buitenlucht. Negen van de tien keer ruikt de was in de buitenlucht nog frisser dan als je het in de wasdroger stopt. Daarnaast kun je zelfs milieubewust printen. Print echt alleen de documenten uit die belangrijk zijn en probeer zoveel mogelijk dubbelzijdig te printen. Met een milieubewust lettertype kun je ook een hoeveelheid inkt besparen. Volgens een Amerikaans onderzoek zou het lettertype Garamond het milieuvriendelijkste lettertype zijn.

De bovenstaande tips zijn heel simpel om in huis door te voeren. Misschien is het een kwestie van wennen, maar je bent milieuvriendelijker bezig en je bespaart ook nog eens geld.