Gratis verzending vanaf €50 (Nederland)
7 dagen per week bereikbaar
Bestel tot 23:59 = morgen in huis (NL, Ma t/m Do)
0
Gratis verzending vanaf €50 (Nederland)
7 dagen per week bereikbaar
Bestel tot 23:59 = morgen in huis (NL, Ma t/m Do)

Door Linda Canter, 13 maart 2017

Maak je tuin of balkon lenteproof

Je hoort steeds meer vogeltjes fluiten, de narcissen beginnen te bloeien en de temperatuur loopt op: de natuur maakt zich klaar voor de lente. Maar is jouw tuin of balkon al lenteproof? Nee? Met deze lentetips wordt ‘ie dat wel!

Onkruid verwijderen

De hele winter heeft het onkruid vrij spel gehad en door het lentezonnetje groeien de onkruidsoorten gestaag door. Bovendien verspreiden de zaden en bloemen van onkruid snel door de warmte van het zonnetje. Hoog tijd om het onkruid tussen de tegels vandaan te halen. Je tuin oogt zonder onkruid namelijk gelijk een stuk frisser en opgeruimd.

Beschermingsmateriaal verwijderen

Beschermingsmaterialen als stro en bladeren mogen weggehaald geworden. Al kan het natuurlijk in maart nog gaan vriezen dus houd het weerbericht goed in de gaten. Na een paar zachte en zonnige dagen kan het weer zomaar omslaan. De oude gezegdes, 'maart roert zijn staart' en 'april doet wat hij wil', bestaan niet voor niets.

Hortensia’s en rozen snoeien

De ideale maand om hortensia’s en rozen te snoeien is maart. De nieuwe groei wordt hierdoor bevorderd. De dode en beschadigde takken kun je dus al snoeien en nieuwe loten bij rozen snoei je af tot 15 à 25 centimeter van de grond. Verder mag er nog meer tuinafval in de groene container gegooid worden. Zo mogen dode bloemen en takken bij bomen en struiken verwijderd worden en ruim je de losse blaadjes van de grond.

Voorjaarsbollen planten: narcissen, violen en tulpen

Het voorjaar is de tijd om nieuwe struiken en bomen te planten omdat de grond dan behoorlijk nat is. Maar om je tuin lenteproof te maken, moet je natuurlijk ook een paar vrolijke voorjaarsbollen planten. Als je dat nog niet hebt gedaan in het najaar, kun je nog steeds in het vroege voorjaar tulpen, narcissen en andere bollen in de grond poten. De bloemen komen alleen iets later op dan normaal. Poot mooie voorjaarsbloemen als viooltjes, tulpen en narcissen in bakken, borders en bloempotten. Als ze straks uitkomen, heb je een vrolijke, gekleurde tuin en in combinatie met het lentezonnetje roept dit het echte lentegevoel op!

Vijver schoonmaken

Heb je een vijver in de tuin? Ook waterplanten en algen genieten van het lentezonnetje. Het is daarom het ideale moment om de vijver en de pompfilters schoon te maken. Haal alle doden bladeren uit de vijver en knip de afgestorven delen bij de waterplanten af.

Terras opfrissen

Met dit lentezonnetje kun je al prima buiten zitten als het windstil is. Daarom moet je terras ook lenteklaar gemaakt worden. Maak de terras- of balkontegels weer prachtig schoon met een hogedrukspuit en geef de houten bankjes en beelden ook een opfrisbeurt. De tuinmeubels mogen weer uit de schuur en eventueel schoongemaakt worden.

Gazon bemesten

Als de winter voorbij is, mag je al je gazon bemesten. Dat is nodig omdat na de koude winterperiode er te weinig voeding in de bodem zit. Je kunt mestkorrels gebruiken, maar ook organische mest, compost of stalmest.