Gratis verzending vanaf €50 (Nederland)
7 dagen per week bereikbaar
Bestel tot 23:59 = morgen in huis (NL, Ma t/m Do)
Review Logo9 @ Kiyoh
0
Gratis verzending vanaf €50 (Nederland)
7 dagen per week bereikbaar
Bestel tot 23:59 = morgen in huis (NL, Ma t/m Do)

Door Linda Canter, 17 maart 2019

Macramé plantenhanger maken

Planten die aan het plafond hangen zijn weer helemaal hot and happening dankzij macramé. Macramé is een handwerktechniek van vroeger waar je verschillende draden samen knoopt tot leuke patronen en dat zie je vooral terug in plantenhangers, muurdecoratie en andere woonaccessoires.

In de seventies was macramé helemaal hip en een beetje trendsetter had een aantal bloempotten in een hanger van macramé, maar het werd daarna snel bestempeld als tuttig. Deze trend is weer terug van weggeweest en blijft het niet alleen bij plantenhangers: dit hippe breiwerk mag ook aan de muur gehangen worden of om vaasjes geknoopt worden.

 

Macramé als wanddecoratie

Macramé wanddecoratie is perfect om een saaie muur op te pimpen. Het wordt gelijk een stuk gezelliger en warmer in huis en dat allemaal door een breiwerkje aan de muur. Leuke vervanger om na kerst en al die kerstversieringen weer sfeer te creëren in huis.

 

Plantjes aan het plafond

Een macramé plantenhanger is gemaakt van mooi touw met daarin een bloempot en een cactus. Super hip! En wat blijkt? Het is helemaal niet moeilijk om het zelf te maken!

 

Een eigen macramé plantenhanger maken

Wat heb je nodig?

  • Touw (van katoen, linnen of jute)
  • Schaar
  • Bloempot en plantje

 

Stap 1

Allereerst bepaal je hoe lang de plantenhanger gaat worden. Houd er rekening mee dat het ene materiaal meer uitrekt dan het andere en dat de knoopjes die je straks gaat leggen ook lengte kosten. Als je de gewenste lengte hebt bepaald, dan knip je vervolgens het draad twee keer zo lang af. Dit doe je drie keer en alle drie de draden vouw je dubbel en leg je met de uiteinden naar beneden.

 

Stap 2

Pak de bovenste lussen van de drie draden bij elkaar en leg er een knoop in. Deze lus gebruik je om de plantenhanger aan een haakje te hangen.

 

Stap 3

Spreid de draden naast elkaar uit zodat je er straks knopen in kunt leggen. In totaal heb je dus zes stroken touw naast elkaar liggen.

 

Stap 4

Nu ga je per twee draden een knoop maken. Let op dat je per setje de knoop op gelijke hoogte maakt. De knopen komen ongeveer ter hoogte van de bovenkant van de bloempot.

 

Stap 5

Nadat je de knopen hebt gelegd, heb je weer zes stroken touw naast elkaar liggen. Voor het gemak nummer je ze van links naar rechts: 1,2,3,4,5,6. Knoop touw 3 vast aan touw 2 en knoop touw 4 vast aan touw 5. Vervolgens knoop je de buitenste draden (1 en 6) ook aan elkaar vast. Nu heb je het gedeelte gecreëerd waar de bloempot op kan steunen.

 

Stap 6

Leg onder de drie knopen nu een laatste grote knoop in alle draden. Deze knoop zorgt ervoor dat de bloempot op zijn plek blijft hangen. De draden onder de knopen knip je eventueel naar wens bij. De macramé plantenhanger is nu klaar!