Gratis verzending vanaf €50 (Nederland)
7 dagen per week bereikbaar
Bestel tot 23:59 = morgen in huis (NL, Ma t/m Do)
Review Logo9 @ Kiyoh
0
Gratis verzending vanaf €50 (Nederland)
7 dagen per week bereikbaar
Bestel tot 23:59 = morgen in huis (NL, Ma t/m Do)

Door Linda Canter, 25 februari 2018

Moestuinkalender februari en maart

Heb je een moestuin of ben je van plan om er één te maken? Dan is februari een uitstekende tijd om hiermee te beginnen. We geven je alvast de moestuinkalender voor februari en maart.

 

Moestuin beginnen

Kies je voor een moestuin? Dan is het slim om deze goed af te bakenen. Dat kun je bijvoorbeeld doen met een houten bak. Een eenvoudige manier om te beginnen met een moestuin is met de Makkelijke Moestuin methode. Er is een website, boek en app voor beginnende en gevorderde moestuiniers. Vooral voor beginners biedt de app veel houvast. Zelfs als je een nepplant nog dood laat gaan, kun je met Makkelijke Moestuin toch een mooie eigen moestuin beginnen.

 

Zaaibedden voorbereiden

Wat je kunt doen als je al een moestuin hebt, is het klaarmaken van de zaaibedden. Is het droog, ga de grond dan vast harken. Het is belangrijk om grote brokken grond kleiner te maken, zodat de aarde gelijkmatig is verdeeld. Hoewel het in februari over het algemeen nog te koud is om te zaaien of om gewassen te planten, kun je al wel de aardpeer planten. Deze groente heeft nauwelijks verzorging nodig.

 

Vensterbaktuinieren in februari

Als je een kas of broedstoof hebt, dan kun je in februari beginnen met het planten van heel veel gewassen: paprika, peper, meloen, komkommer, spinazie, sla, tomaat, aubergine, radijs, broccoli, ui, prei en tuinbonen bijvoorbeeld. De meeste mensen die net starten met een moestuin hebben echter geen broedstoof of verwarmd zaaibed. Je kunt toch alvast beginnen met tuinieren, namelijk door zaadjes te planten in potten en deze in de vensterbank te zetten. Als je turfpotjes gebruikt, dan kun je deze later rechtstreeks in de tuin planten.

 

Het gaat beginnen in maart

In maart gaat het seizoen echt van start. Gelukkig heb je de voorbereidingen al gedaan en kun je direct beginnen. Het is belangrijk dat de bodem goed gevoed is, maar gebruik geen zware mest. Als de grond te koud is, maar je bijna niet kunt wachten met zaaien, dek de grond dan tien dagen af met doorzichtig plastic. Op deze manier kun je de grond snel opwarmen.

 

Zaaien in maart

In maart kun je de volgende gewassen rechtstreeks in de moestuin zaaien: spruiten, spinazie, snijbiet, rapen, prei, doperwten, wortelen, kapucijners, winterui, tuinkers, peulen en radijs. Let op dat je de zaadjes heel voorzichtig water geeft, zodat ze niet wegspoelen.  

 

Net als in februari kun je ook in maart al voorzaaien. Je kunt de kiemplantjes dan later in de tuin zetten. Voorzaaien in maart kun je doen met andijvie, prei, pepers, paprika, broccoli, komkommer, kervel, aubergine en verschillende koolsoorten.