Gratis verzending vanaf €50 (Nederland)
7 dagen per week bereikbaar
Snelle levering
Gratis verzending vanaf €50 (Nederland)
7 dagen per week bereikbaar
Snelle levering

Door Linda Canter, 20 maart 2017

Ochtendhumeur? Zo kom je er vanaf!

’s Ochtends stap je als een zombie uit je bed om met moeite naar je werk te vertrekken. Je laat een grom klinken als antwoord op een goedemorgen en zelfs dat kostte je al veel moeite. Last van een ochtendhumeur? Zo versla je die slechte bui in de ochtend!
 

Waarom heb je last van een ochtendhumeur?

Ben jij ’s morgens zelden aanspreekbaar of genietbaar? Dat kan komen door drie factoren. De eerste factor is je biologische klok. Het lichaam maakt een paar uur voordat je wakker moet worden cortisol en andere hormonen aan die van invloed zijn op je stemming en hoe wakker je je voelt. Als je vroeger opstaat dan je biologische klok er klaar voor is dan is er nog niet voldoende cortisol aangemaakt en dat resulteert in een ochtendhumeur. Bovendien heeft je stemming ook invloed op je humeur, zo zijn we niet altijd even vrolijk of verdrietig. Als laatste heeft het ook te maken met dat sommige mensen gewoon meer tijd nodig hebben om wakker te worden. Als je uit je diepe slaap wakker wordt dan kan het even duren voor je brein optimaal functioneert. Met een beetje geluk duurt dit slechts een paar minuten maar het kan ook een half uur duren voor je brein op gang is gekomen.
 

Zo versla je je ochtendhumeur!

Het is een erg voor de hand liggende tip maar om fris uit je bed te komen, moet je zorgen voor voldoende nachtrust. Als je niet voldoende hebt geslapen en eigenlijk moe wakker wordt dan moet je jezelf echt het bed uitslepen. En dat is voor de meeste mensen geen fijne start van de dag. Zorg dus dat je op tijd je bed in gaat als je weet dat je echt acht uur slaap nodig hebt om normaal de ochtend te beginnen.


Zet ‘s ochtends meteen je lichaam in werking door een glas water te drinken. Door het drinken van water komt je lichaam op gang; je darmen worden wakker en alles gaat weer op volle toeren draaien. Het kan ook helpen om een verfrissende douche te nemen. Het is even schrikken zo’n koude straal, maar een koud-warm-koud douche helpt wel om van je ochtendhumeur af te komen. Dat komt doordat je bloedcirculatie een boost krijgt door het koude water en je daardoor een flinke dosis energie ontvangt en minder stress ervaart.


Sla ook nooit je ontbijt over. Het ontbijt geeft je lichaam een gezonde stoot energie waar je de ochtend mee kan doorkomen. Je zou doordeweeks eens een eitje kunnen koken of verse jus kunnen persen, zodat je zorgt voor variatie in je ochtendritueel. Heb je daar geen tijd voor? Sta dan eens wat eerder op want als je haast hebt dan stap je eigenlijk gelijk al met het verkeerde been uit bed. Zo heb je rustig de tijd om te ontbijten, wakker te worden met de televisie of radio en heb je zelfs tijd om even te dansen op je favoriete nummer. Nog steeds een rothumeur in de ochtend? De ochtend is het perfecte moment voor een vrijpartij. Dankzij ochtendseks ben je gedurende dag gelukkiger en gezonder dan als je alleen een ontbijtje neemt.