Positieve effecten van huisdieren op ouderen

Positieve effecten van huisdieren op ouderen

Stel je voor: je bent 85 jaar, slecht ter been en je conditie is ook niet meer wat het is geweest. Toch heb je een hond of een kat waar je lief en leed meedeelt. Het wordt alleen steeds moeilijker om je huisdier de verzorging en aandacht te geven die het nodig heeft. Aan afscheid nemen moet je nog lang niet denken. Vooral als het dier het enige gezelschap is wat je hebt. Gelukkig zijn er al veel initiatieven die het mogelijk maken dat ouderen niet zonder hun huisdier hoeven te leven. Ik zou er niet aan moeten denken dat ik plotseling gescheiden word van mijn kat omdat ik naar het bejaardentehuis moet. Het zou er juist voor zorgen dat ik nog ongelukkiger word. Huisdieren hebben meerdere positieve effecten op de geestelijke en lichamelijke gezondheid van ouderen. Daarom is het zo belangrijk dat ouderen in contact blijven met dieren.

Dieren en ouderen: een goed idee

Uit onderzoek blijkt dat huisdieren een positieve invloed hebben op mensen die op leeftijd zijn. Een onderzoek van Stichting ZorgDier wijst uit dat contact met dieren leidt tot meer plezier, meer contact met anderen, meer beweging en uithoudingsvermogen, meer zelfvertrouwen, motivatie en concentratie. Het contact met dieren werkt haast therapeutisch, want het verhoogt de levenskwaliteit van mensen met een psychische of lichamelijke ziekte of beperking. Reden genoeg om samen met je dier oud te worden. Als ouderen moeten verhuizen naar een verpleeghuis of verzorgingshuis, dan betekent dat vaak dat ze afscheid moeten nemen van hun huisdier. Dat is vaak heel moeilijk voor ouderen. Gelukkig zijn er al veel verzorgingstehuizen waar huisdieren worden toegelaten. Daarnaast zijn er ook voldoende initiatieven die oudere dierenliefhebbers weer in contact brengen met dieren. Zo zijn er bijvoorbeeld vrijwilligers die wekelijks langskomen met hun eigen huisdier. Dat wekelijkse bezoekje heeft weer een positieve invloed op de geestelijke gezondheid van ouderen.


Thuiszorg voor huisdieren

Voor ouderen die nog thuis wonen, maar niet de volledige zorg over het huisdier willen of kunnen dragen, zijn er talloze mogelijkheden. De kattenbak verschonen of de hond uitlaten gaat niet meer makkelijk als je op leeftijd bent. Er bestaat een speciale thuiszorg voor dieren die deze taken van ouderen overnemen. Hierdoor kunnen de dieren toch bij hun baasje blijven wonen. Op de website van Hulp bij Huisdieren is het mogelijk om een oproep te plaatsen als je hulp nodig hebt of als je juist iemand wilt helpen met de verzorging van hun dieren. Thuiszorg voor huisdieren zal voor mensen en dieren een groot verschil betekenen. Zo zijn er nog talloze initiatieven op vrijwillige basis. Tegenwoordig is er ook Stichting OOPOEH (Opa’s en oma’s passen op een huisdier) waar 55-plussers zich kunnen aanbieden als maatje voor een huisdier. Door dit initiatief worden senioren geholpen aan meer gezelschap en beweging, baasjes worden geholpen aan een betrouwbare oppas en huisdieren krijgen de aandacht en de verzorging die zij nodig hebben. Klinkt fantastisch, toch!?


Ken jij een oudere dierenliefhebber? Ga eens langs met je huisdier en bekijk wat jij voor hem of haar kunt betekenen.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden