Gratis verzending vanaf €50 (Nederland)
7 dagen per week bereikbaar
Snelle levering
Gratis verzending vanaf €50 (Nederland)
7 dagen per week bereikbaar
Snelle levering

Door Linda Canter, 6 november 2017

Sinterklaasintocht 2017

Het is één van de meest Nederlandse tradities van ons land: de Sinterklaasintocht. Wil je weten waar je dit jaar de goedheiligman van boord kunt zien stappen (of lachen om de tradities van die gekke Hollanders)? Lees dan snel waar Pakjesboot 12 aankomt én wat je nog meer kunt beleven in die stad.

Sinterklaas komt op 18 november 2017 aan in Dokkum

Wil je de landelijke intocht van Sinterklaas live zien, dan moet je dus naar Friesland. Dokkum is een stad die in het noorden van Friesland ligt, op zo’n twee uur rijden van Utrecht. Natuurlijk zal het spannend zijn of de Sint dit jaar op tijd al zal komen en hopen we massaal dat er niet teveel problemen zullen ontstaan als hij wil aanmeren met zijn pakjesboot.

Sinterklaasjournaal 2017

Vanaf 13 november kunnen kinderen de tocht van Sinterklaas en zijn pieten weer volgen in het Sinterklaasjournaal. Dit wordt iedere avond uitgezonden op NPO Zapp om 18.00 uur. Spannend voor de kinderen, maar ook hartstikke leuk voor pa en ma. Hebben jullie nou geen zin om helemaal naar Dokkum te rijden, dan is de landelijke intocht natuurlijk 18 november gewoon op tv te zien.

Bezienswaardigheden Dokkum

Ga je wel naar de Sinterklaasintocht, dan kun je er net zo goed een leuk weekend weg van maken. Dokkum telt meer dan 140 rijksmonumenten, dus er is voldoende te zien en te doen.

Museum het Admiraliteitshuis

Dit voormalige Admiraliteitshuis was tot 1645 de plek waar de Groningse en Friese Admiraliteiten vergaderden. Het pand is nu een rijksmonument en museum, waar je leert over de geschiedenis van Dokkum, Friese kostuums, Fries aardewerk en over de heilige Bonifatius die rond 754 werd gedood bij Dokkum.

 

Adres: Diepswal 27

Meer informatie: http://www.museumdokkum.nl

Stadhuis van Dokkum

Het stadhuis van Dokkum stamt uit 1610 en werd later verder uitgebreid. Ook dit gebouw is een rijksmonument. Sinds 1984 is het het gemeentehuis van de gemeente Dongeradeel, maar de vergaderingen van burgemeester en wethouders vinden hier niet plaats en ook burgerzaken niet.

 

Adres: De Zijl 2

De Watertoren van Dokkum

De watertoren van Dokkum is 37 meter hoog en heeft een opslagcapaciteit van 1000 m3. Sinds 2010 is de watertoren uit 1958 ook een rijksmonument. De watertoren kan helaas alleen worden bezocht op speciale open dagen.

 

Adres: Mockamastrjitte 33

Meer informatie: http://rijksmonumenten.nl/monument/530878/watertoren/dokkum/

Keerpunt Elfstedentocht Dokkum

De Elfstedentocht kunnen we niet garanderen, maar het keerpunt in Dokkum kun je wel bekijken. De schaatsers komen onder de boogbrug door voor hun laatste stempel en keren dan weer om, om aan de laatste etappe tussen Dokkum en Leeuwarden te beginnen. Het keerpunt in Het Kleindiep in de oude binnenstad wordt gekenmerkt door een bankje in de vorm van een Friese doorloper.

Dokkumer Waeg

Precies duizend jaar na de stichting van Dokkum werd de Dokkumer Waeg gebouwd. Hier was de militaire wacht gehuisvest. Op de gevel staat ‘Weegt en Waakt’, wat verwijst naar de functies van het gebouw. Eerst werd er zuivel gewogen, later werden er soldaten geleverd. In de Dokkumer Waeg is nu een grand café gevestigd.