Gratis verzending vanaf €50 (Nederland)
7 dagen per week bereikbaar
Snelle levering
Gratis verzending vanaf €50 (Nederland)
7 dagen per week bereikbaar
Snelle levering

Door Linda Canter, 3 april 2017

Tips om te fotograferen bij fel zonlicht

Wil je mooie foto’s maken maar verpest die felle zon al je foto’s? Fotograferen bij hard licht zorgt ervoor dat je diepe schaduwen en hoge contrasten op je foto’s krijgt. Niet erg mooi dus! Met deze tips maak je ook prachtige foto’s op zonnige dagen.
 

Tip 1: Fotografeer tijdens de gouden uren

Op een zonnige dag is het prachtig om te fotograferen als de zon net op is of bijna ondergaat. Deze tijdstippen worden door fotografen ook wel aangeduid als de gouden uurtjes. De zon schijnt dan nog niet zo fel waardoor je heel mooi, zacht licht krijgt. Heb je geen zin om hier rekening mee te houden? Dan zijn de onderstaande tips ook heel bruikbaar.
 

Tip 2: Zoek de schaduw op

Waar de zon is, is ook schaduw. In de schaduw kun je alsnog prachtige foto’s maken zonder dat iedereen op de foto met geknepen ogen staat. Er valt geen direct zonlicht op je model, maar wel indirect licht.
 

Tip 3: Gebruik de flits

Flitsen terwijl het licht is? Yep, dat kan! Als de zon hoog boven de hemel staat, krijg je vaak korte schaduwen die zich recht onder het object bevinden. Bij een portret zie je dus schaduwen onder de neus en de kin. Met behulp van je flitser voeg je een beetje extra licht toe zodat de schaduwen ingevuld worden en hierdoor minder diep zijn.
 

Tip 4: Hulp van een reflectiescherm

Veel fotografen gebruiken een reflectiescherm om het zonlicht te weerkaatsen. Deze witte reflector houd je natuurlijk buiten beeld.
 

Tip 5: Zon in je rug

Probeer de zon zoveel mogelijk in je rug te houden. Ook moet je ervoor zorgen dat je model niet knijpt met zijn of haar ogen. Belicht de foto voor de zekerheid iets onder. Het is namelijk makkelijker om tijdens het bewerken het licht in een foto op te halen dan een overbelichte foto donkerder te maken.
 

Tip 6: Maak er een zwart-wit foto van

Heb je een foto gemaakt waarbij het licht te hard en het contrast te sterk is? Zet de foto dan eens om naar zwart-wit. Een foto met een uitgebeten lucht kan er dan opeens erg sfeervol of dramatisch uitzien. Als je in raw fotografeert, dan kun je het beste je camera gewoon op kleur laten staan. Later kun je dit bewerken naar zwart-wit in Photoshop of Lightroom. Doordat je in raw fotografeert, kun je altijd nog bij de originele kleurenfoto.
 

Tip 7: Houd je ISO-waarde zo laag mogelijk

Zorg ervoor dat je je ISO-waarde zo laag mogelijk houdt. Ga niet hoger dan 100. Ook moet je eerder kiezen voor een groot diafragma want hoe kleiner je getal, hoe meer licht. In dit geval wil je juist minder licht. Als je dit gaat instellen dan moet je de sluitertijd daar ook op aanpassen.
 

Tip 8: Profiteer van de zon

Originele foto’s schieten? Maak dan juist gebruik van de zon. Zorg ervoor dat de zon achter degene staat die je fotografeert, zodat die persoon een zwart silhouet wordt. De details gaan verloren, maar je hebt wel een bijzondere foto.