Gratis verzending vanaf €50 (Nederland)
7 dagen per week bereikbaar
Snelle levering
Gratis verzending vanaf €50 (Nederland)
7 dagen per week bereikbaar
Snelle levering

Door Linda Canter, 12 december 2016

Traditionele desserts wereldwijd

Wat neem je mee als iemand je uitnodigt voor kerst? Een goede fles wijn doet het altijd goed, maar je kunt ook een traditioneel kerstgerecht meenemen. Als iedereen iets meeneemt, dan hoeft de gastvrouw of -heer niet dagenlang in de keuken te staan. Kies dit jaar eens niet voor een afgezaagde kerstkrans of ijsstam, maar voor een traditioneel gerecht wat elders in de wereld ook op tafel staat.


Christmas pudding

Christmas Pudding

Christmas pudding is een dessert wat in landen als Engeland, Ierland en andere Engelse landen wordt gegeten. De kerstpudding is niet echt een pudding zoals we die in Nederland kennen, maar een soort gebak. Het bestaat traditioneel uit dertien ingrediënten, wat staat voor Jezus en zijn twaalf discipelen. Rozijnen en krenten zijn de belangrijkste onderdelen van de pudding. En wat er ook in zit: een muntje. Degene die het muntje in zijn pudding vindt, gaat volgens de mythe een gelukkig leven tegemoet (maar kan ook een cadeautje verdienen). Christmas pudding kun je maanden van te voren al klaarmaken vanwege het hoge alcoholpercentage.


CroquemboucheCroquembouche

Niet alleen is de naam een tongbreker, maar de croquembouche is ook vreselijk moeilijk om te maken. Daarom is de toren van soesjes, met karamel, chocolade en gesuikerde amandelen al een paar keer te zien geweest in topkookshows zoals Masterchef Australië. De letterlijke vertaling van de naam: knispert in de mond. En dat is precies wat de krokante soesjes en karamel doen. Niet alleen is het de bedoeling dat je de toren stapelt en versiert, maar ook de soesjes zelf maakt en vult. Reken er op dat je zo’n vijf uur nodig hebt om deze unieke toren te maken, maar dan heb je ook een nagerecht om u tegen te zeggen.


Gingerbread men of -house

Gingerbread

Knapperig gingerbread wordt in Nederland niet veel gegeten, maar wist je dat onze peperkoek en ontbijtkoek ook gingerbread is? In het geval van een typisch kerstdessert hebben we het echter over de knapperige koekvorm, zoals een gingerbread man of gingerbread house. Want zeg nou zelf: die ken jij toch ook uit de film? In Finland is gingerbread een traditioneel dessert tijdens het kerstdiner. Het huisje (en de popjes ook) is enorm leuk om samen te maken met je kinderen en grote kans is dat je alles al in huis hebt voor het basisrecept. Typisch gingerbread is lekker kruidig, gemaakt met (uiteraard) gember, kruidnagel, kaneel en bruine suiker.


Fruitcake

Een beetje fruit tijdens of na de feestdagen kan nooit kwaad. Fruit drink je al in de vorm van wijn natuurlijk, maar je kunt het ook in de cake verwerken. Oké, aangezien het gesuikerd fruit is, is fruit cake niet heel gezond, maar alsnog de moeite waard om te maken. Amerikaanse fruit cake bestaat uit noten, gesuikerd fruit (zoals de groene en rode balletjes die je in de supermarkt bij de bakspullen vindt) en een flinke scheut alcohol. Op deze manier weet je zeker dat hij langer bewaard kan blijven. Over de bovenkant gaat een icing.