Gratis verzending vanaf €50 (Nederland)
7 dagen per week bereikbaar
Snelle levering
Gratis verzending vanaf €50 (Nederland)
7 dagen per week bereikbaar
Snelle levering

Door Linda Canter, 22 maart 2016

Waarom je van sporten gelukkig wordt

Waarom je van sporten gelukkig wordt

Krijg jij ook meteen de kriebels nu het zonnetje weer schijnt en het ’s avonds langer licht blijft? Dat betekent dat je weer meer tijd hebt om te sporten in de buitenlucht. Haal een frisse neus met een stevige fietstocht, ga bootcampen in het park of trek je sportschoenen aan voor een rondje in de polder. Wedden dat je een voldaan gevoel hebt na een uurtje lekker bewegen?

 

Het is algemeen bekend dat sporten gezond voor je is. Maar je wordt er ook nog eens heel gelukkig van. Tijdens het sporten maak je endorfine aan. Dit stofje zorgt voor het gelukkige gevoel na een gymsessie. Doen waar je gelukkig van wordt en waar je je goed bij voelt, vind ik het allerbelangrijkste. Ik moet eerlijk toegeven dat ik in de winter het sporten wel eens een weekje oversla. Ik zit dan liever onder een dekentje op de bank met een goed boek dan dat ik door weer en wind naar de sportschool fiets. Nu de lente is aangebroken, geldt dat excuus niet meer en moet ik eigenlijk van mezelf weer aan de bak. En ik moet toegeven: ik heb achteraf altijd een goed gevoel als ik weer een lesje heb staan zweten.

Ontspan je lichaam en geest door te sporten

Verschillende studies wijzen uit dat sporten zorgt voor een goed humeur. Het Trimbos-instituut ontdekte dat mensen die wekelijks sporten de helft minder kans hebben om een psychische stoornis te ontwikkelen dan niet-sporters. Daarnaast zou sporten zorgen voor minder stress en zou het helpen tegen depressie, angststoornissen, dementie en zelfs Parkinson. Nou, waar wacht je nog op? Kom van die bank af en begin eens met een grote wandeling door het bos. Snuif de heerlijke lentegeur op en geniet van de natuur.

 

Sporten in de natuur heeft een groter effect dan sporten in de stad of binnen in de sportschool. Voor het geluksstofje endorfine voldoet 20 tot 30 minuten bewegen al. Na een drukke werkdag ga ik het liefst een half uurtje hardlopen om te ontspannen en om de rust terug te brengen in mijn hoofd. Ook vind ik het heerlijk om met mijn kinderen en man naar het bos te gaan. Door het bewegen voel je je meer ontspannen omdat je het stresshormoon cortison en je adrenaline niveau verlaagd.

Begin je lente met een frisse start

De lente staat voor de deur. Het nieuwe seizoen is hét geschikte moment om een frisse start te maken. Dat je van sporten gelukkig wordt, dat weten we ondertussen. Het verbetert je conditie en het houdt je lichaam in vorm. Je zelfvertrouwen krijgt zo ook een hele oppepper. We voelen ons namelijk zelfverzekerder wanneer we lekker in ons vel zitten. Daarnaast wordt ons afweersysteem sterker als we regelmatig sporten. We zijn dus beter beschermd tegen ziektes van buitenaf. Hoogste tijd om die zittende billen aan het werk te zetten. Het is echt heerlijk als je na wat beweging het gevoel hebt dat je de hele wereld aan kan. Met het lente zonnetje neem je gelijk vitamine D op.Daar kan ik echt van genieten. Haal je sportschoenen maar uit de kast