Gratis verzending vanaf €50 (Nederland)
7 dagen per week bereikbaar
Bestel tot 23:59 = morgen in huis (NL, Ma t/m Do)
Review Logo9 @ Kiyoh
0
Gratis verzending vanaf €50 (Nederland)
7 dagen per week bereikbaar
Bestel tot 23:59 = morgen in huis (NL, Ma t/m Do)

Door Linda Canter, 26 juni 2017

Zo maak je je eigen zonnebrandcrème

De zon is gezond want het helpt je lichaam vitamine D aan te maken en het heeft een positieve invloed op je humeur. Helaas zijn de zonnestralen wel schadelijk voor je huid. Nu de zon zich weer laat zien betekent dat ook dat je je goed moet insmeren. Op vakantie gaan er vaak veel flessen zonnebrandcrème doorheen en dat is niet prettig voor de portemonnee. Daarom kun je met dit recept je eigen zonnebrandcrème met SPF maken.

Ben je van mening dat in veel zonnebrandproducten chemicaliën zitten? Wil je een alleen een zonnebrandcrème met natuurlijke ingrediënten op je lichaam smeren? Dan is het natuurlijk een idee om je eigen zonnebrandcrème te maken. Je weet precies welke ingrediënten gebruikt zijn en de crème beschermt je huid gewoon tegen de zonnestralen. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je met je eigen zonnebrandcrème meteen verbrand. In het recept werk je namelijk met titanium dioxide en dat is een mineraal zonnefilter waarmee je een SPF van 30 kan behalen. Bovendien is dit ingrediënt toegestaan in de natuurcosmetica dus het is veilig om te gebruiken. Ook zijn er oliën met een natuurlijke beschermingsfactor. Let op dat bij een zelfgemaakte zonnebrandcrème de SPF lastig te bepalen is omdat je werkt met natuurlijke producten. In het recept zie je een indicatie van de bescherming.

Wat heb je nodig?

 • Half kopje amandel- of olijfolie (SPF 5 of SPF 2-8)

 • ¼ kop kokosolie (SPF 2-8)

 • ¼ kop bijenwas

 • 2 eetlepels titanium dioxide (SPF 30)

Optioneel:

 • 1 theelepel vitamine E-olie

 • 2 eetlepels shea butter (SPF 3-6)

Hoe maak je het?

 1. Allereerst heb je een grote glazen pot nodig die in een middelgrote pan past. In deze glazen pot doe je alle ingrediënten behalve de titanium dioxide.

 2. Vul nu de pan met een laagje water en zet dit op een laag vuur.

 3. Zet een deksel op de glazen pot maar draai deze niet helemaal vast en plaats de pot in de pan met water.

 4. Het water warmt nu langzaam op waardoor de ingrediënten gaan smelten. Probeer tussendoor een beetje te schudden zodat de ingrediënten met elkaar mengen. Pas wel op want de glazen pot is heet.

 5. Als de ingrediënten gesmolten zijn, voeg je de eetlepels titanium dioxide toe. Roer alles goed door elkaar.

 6. Vervolgens kun je het mengsel gieten in een pot of fles die je wilt gebruiken voor de zonnebrandcrème. Een fles met pomp is niet geschikt omdat het mengsel hier te dik voor is.

 7. Terwijl het mengsel afkoelt, roer je het nog een paar keer door.

Je zelfgemaakte zonnebrandcrème gebruik je net zoals ieder ander zonnebrandproduct. Het is dus geen vrijbrief om urenlang in de zon te blijven zonder te verbranden. Nadat je jezelf hebt ingesmeerd, wacht ongeveer 30 minuten voordat je de zon in gaat. Smeer elke twee uur opnieuw en als je het water in bent geweest of veel zweet is het verstandig om dit vaker te doen. Vermijd de zon tussen 12 en 15 uur en zoek tijdig de schaduw op.

Deze zonnebrandcrème is minder lang houdbaar dan de crèmes uit de winkel omdat je geen parabenen toevoegt.