Gratis verzending vanaf €50 (Nederland)
7 dagen per week bereikbaar
Snelle Levering
WhatsAppKlantenservice
0
Review Logo10 @ Kiyoh
0
Gratis verzending vanaf €50 (Nederland)
7 dagen per week bereikbaar
Snelle Levering

Wat is HHC? Veelgestelde vragen over HHC (Hexahydrocannabinol)

Hexahydrocannabinol (HHC) is een semi-synthetische cannabinoïde die recentelijk op de Europese drugsmarkt is verschenen. Het werd voor het eerst beschreven in de wetenschappelijke literatuur in 1940. HHC is chemisch vergelijkbaar met Δ9-tetrahydrocannabinol (Δ9-THC), de belangrijkste psychoactieve stof in cannabis. Ondanks zijn lange geschiedenis is HHC pas recentelijk in Europa geïdentificeerd, met zijn eerste verschijning in mei 2022.

Wat doet HHC met je?

Laboratoriumstudies in vitro en bij verschillende diersoorten in vivo suggereren dat HHC in grote lijnen vergelijkbare effecten heeft als cannabis- en THC-producten, zoals een veranderde perceptie en mogelijke ontspanning. De farmacologie en toxicologie van HHC bij mensen zijn echter niet uitgebreid bestudeerd, en het lijkt geen gedocumenteerde legitieme toepassingen te hebben. Dit gebrek aan gegevens roept vragen op over de veiligheid en effectiviteit van HHC bij menselijk gebruik.

Wat is HHC in wiet?

HHC wordt gesynthetiseerd uit cannabidiol (CBD), dat wordt geëxtraheerd uit cannabis met een laag THC-gehalte (hennep). Het wordt openlijk verkocht als een 'legale' vervanging voor cannabis- en THC-producten. De stof is verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder cannabisbloemen en -hars met een laag THC-gehalte die zijn besproeid of gemengd met HHC, vapes en voedingsproducten zoals snoep. Deze variëteit aan producten maakt HHC aantrekkelijk voor verschillende gebruikers die op zoek zijn naar alternatieven voor traditionele cannabisproducten.

Is HHC verslavend?

Op dit moment is er onvoldoende wetenschappelijk onderzoek om te bepalen of HHC verslavend is. Gezien de chemische gelijkenis met THC, kan het echter potentieel vergelijkbare verslavingsrisico's hebben. THC staat bekend om zijn verslavende eigenschappen, en het is plausibel dat HHC, door zijn structurele overeenkomsten, vergelijkbare effecten kan hebben. Toch blijft de vraag naar de verslavingspotentie van HHC onbeantwoord totdat er meer onderzoek beschikbaar is.

Hoelang duurt het voordat HHC werkt?

De tijd die het kost voordat HHC begint te werken, is niet duidelijk vastgesteld, maar het wordt verondersteld vergelijkbaar te zijn met die van THC, wat betekent dat de effecten doorgaans binnen minuten tot een uur na gebruik voelbaar zijn. Dit kan variëren afhankelijk van de wijze van consumptie; inhalatie via vapes kan snellere effecten hebben in vergelijking met eetbare producten, die eerst door het spijsverteringssysteem moeten worden verwerkt.

Is HHC schadelijk?

De veiligheid van HHC bij mensen is niet uitvoerig bestudeerd. Daarom zijn de potentiële gezondheidsrisico's op dit moment onbekend. Omdat het chemisch vergelijkbaar is met THC, kunnen de risico's vergelijkbaar zijn, maar verder onderzoek is nodig. Bekende bijwerkingen van THC-gebruik, zoals verhoogde hartslag, angst en cognitieve stoornissen, zouden ook relevant kunnen zijn voor HHC-gebruikers. Het is cruciaal dat consumenten zich bewust zijn van deze mogelijke risico's.

Waarom is HHC legaal?

De juridische status van HHC is deels te wijten aan een hiaat in de wetgeving. HHC staat niet op de planning onder de VN-verdragen van 1961 en 1971. In de Europese Unie (EU) wordt HHC gemonitord als een nieuwe psychoactieve stof (NPS) door het Europees Waarnemingscentrum voor Drugs en Drugsverslaving (EMCDDA) via het Vroegwaarschuwingssysteem (EWS). Ten tijde van het schrijven van deze blog was HHC niet gecontroleerd in de meeste EU-lidstaten. Dit betekent dat het legaal verkocht kan worden in veel delen van Europa, ondanks het gebrek aan uitgebreide veiligheids- en toxiciteitsgegevens.

De opkomst van HHC op de markt

De opkomst van HHC op de markt hangt samen met veranderingen in de wetgeving, met name in de VS, waar de legalisatie van hennepcultivering heeft geleid tot een overvloedige aanvoer van hennep en CBD, die kunnen worden gebruikt als precursor voor semi-synthetische cannabinoïden zoals HHC. HHC werd voor het eerst verkocht in de VS rond september 2021 en werd geïdentificeerd in 70% van de EU-lidstaten tussen mei en december 2022. Het wordt gepromoot als een 'legale' vervanging voor cannabis- en THC-producten, waarbij reclame vaak directe vergelijkingen maakt of allusies maakt op overeenkomsten in effecten tussen de stoffen.

Toekomstige Richtingen voor Onderzoek

De opkomst van HHC en verwante stoffen betekent een nieuwe ontwikkeling op de cannabinoïdenmarkt. Hoewel deze stoffen een 'legaal' alternatief bieden voor cannabis- en THC-producten, zijn hun effecten en potentiële risico's nog niet volledig begrepen. Er is dringend behoefte aan verder onderzoek om het volledige spectrum van biologische activiteit van deze cannabinoïde te verkennen en methoden te ontwikkelen voor de snelle en ondubbelzinnige detectie van HHC of zijn metabolieten in urine. Dit zou helpen bij het begrijpen van de langetermijneffecten van HHC-gebruik en bij het formuleren van richtlijnen voor veilig gebruik.

Invloed op de Cannabisindustrie

De introductie van HHC heeft de potentie om de cannabisindustrie te transformeren. Met de toenemende legalisering van cannabis in veel delen van de wereld, zien producenten en consumenten HHC als een interessante nieuwe optie. Dit kan leiden tot een verschuiving in de markt, waarbij sommige gebruikers kiezen voor HHC-producten vanwege hun legale status en vergelijkbare effecten met THC. Echter, de lange-termijn impact van HHC op de industrie blijft onzeker, vooral gezien de mogelijke gezondheidsrisico's en de behoefte aan regulering.

Consumentenbewustzijn en Verantwoord Gebruik

Het is cruciaal dat consumenten goed geïnformeerd zijn over HHC voordat ze besluiten het te gebruiken. Dit omvat kennis van de chemische eigenschappen, mogelijke effecten, risico's, en de huidige juridische status. Verantwoord gebruik is essentieel om mogelijke negatieve gevolgen te minimaliseren. Consumenten moeten ook op de hoogte zijn van de bron en kwaliteit van de HHC-producten die ze kopen, omdat de markt nog niet strikt gereguleerd is en er variaties kunnen zijn in de zuiverheid en potentie van de producten.

Vergelijking met Andere Nieuwe Psychoactieve Stoffen

HHC maakt deel uit van een bredere trend van nieuwe psychoactieve stoffen (NPS) die de afgelopen jaren op de markt zijn verschenen. Deze stoffen worden vaak gepresenteerd als legale alternatieven voor bestaande illegale drugs en kunnen vergelijkbare psychoactieve effecten hebben. De regulering en monitoring van NPS vormen een uitdaging voor wetshandhavingsinstanties en gezondheidsorganisaties, omdat ze vaak sneller worden ontwikkeld en verkocht dan dat ze kunnen worden onderzocht en gereguleerd. HHC is hier een voorbeeld van, en het illustreert de voortdurende evolutie van de drugmarkt.

Conclusie

De opkomst van HHC als een semi-synthetische cannabinoïde biedt een nieuw perspectief op de veranderende dynamiek van de cannabis- en drugsmarkt. Terwijl HHC een 'legaal' alternatief biedt voor traditionele cannabisproducten, is er een dringende behoefte aan meer onderzoek om de effecten, veiligheid en potentiele risico's van deze stof beter te begrijpen. Consumenten moeten voorzichtig zijn en goed geïnformeerd blijven over nieuwe producten zoals HHC. Uiteindelijk zal verdere wetenschappelijke studie en regulering helpen bij het navigeren door de complexiteiten van deze nieuwe psychoactieve stof en bij het waarborgen van de volksgezondheid en veiligheid.

Voor alle andere vragen

Bel ons

Ma. t/m Vr. bereikbaar tot 22:00

+31(0)858886846

Social media

Socials

10Review LogoWij scoren een 10 op Kiyoh

Novus Fumus

Mariastraat 22
5953NL Reuver
Nederland Bekijk op Google Maps

NL855001331B01
62892231
NL18ABNA0432010785