Gratis verzending vanaf €50 (Nederland)
7 dagen per week bereikbaar
Bestellingen die op werkdagen voor 17:00 uur worden geplaatst, worden dezelfde dag verzonden
WhatsApp
0
Review Logo9 @ Kiyoh
0
Gratis verzending vanaf €50 (Nederland)
7 dagen per week bereikbaar
Bestellingen die op werkdagen voor 17:00 uur worden geplaatst, worden dezelfde dag verzonden

Door Willy van Knippenberg, 9 oktober 2021

Wat zijn rokers longen?

Een rokers long ontstaat als iemand langdurig sigaretten rookt. De teer die in de rook van een sigaret zit zet zich dan vast op het longweefsel. COPD is de medische benaming van een rokers long.

Rokerslongen

Chronic obstructive pulmonary disease (COPD) is een chronische longaandoening waarbij de doorstroom van zuurstof van de luchtwegen geleidelijk vermindert en het het transport van de lucht naar de longen moeilijker wordt. Ongeveer 9 op de 10 COPD patiënten zijn rokers of ex-rokers. Meestal moet men één pakje per dag gedurende 10 jaren roken om COPD te ontwikkelen.

Door de teer in sigarettenrook die je inhaleert, plakken de trilhaartjes in de longen aan elkaar vast. De trilhaartjes kunnen dan hun werk niet meer goed doen. Door het roken worden de longen viezer en raken de slijmvliezen in de longen geïrriteerd. Er kan een chronische ontsteking ontstaan. Als de trilhaartjes niet meer in staat zijn om het slijm af te voeren, kan dat alleen nog door hoesten en ontstaat de rokershoest.

Behandeling van een rokerslong

Stoppen met roken is de eerste stap in de behandeling tegen rokerslongen. Roken zorgt ervoor dat het ademen na verloop van tijd steeds moeilijker wordt. Het is daarom nooit te laat om te stoppen met roken. Hoe sneller je stopt met roken, hoe langer de longen jong blijven. Indien de longen door het jarenlange roken beschadigd zijn, verouderen deze aan dezelfde snelheid als bij niet-rokers vanaf het moment dat je stopt.

Hulp nodig bij het stoppen met roken?

Stoppen met roken is niet eenvoudig. Nicotine is één van de meest verslavende stoffen, wat het afkicken erg moeilijk maakt. Maar het is niet onmogelijk. We hebben al eens eerder geschreven over de VISOR Keuzehulp maar er zijn ook nog andere instanties die je kunnen helpen. 

Vanaf 1 januari 2020 wordt begeleiding bij stoppen met roken vergoed vanuit de zorgverzekering. Er zijn verschillende manieren om te stoppen met roken, zoals:

  • professionele begeleiding
  • nicotinevervangers
  • medicatie

Ook kun je gratis ondersteuning krijgen via sms of e-mail, met tips en advies om het stoppen vol te houden. Zo kun je je voorbereiden op je stopdatum en wordt je daarin ondersteunt. Schrijf je in voor stopmail op ikstopnu.nl