Gratis verzending vanaf €50 (Nederland)
7 dagen per week bereikbaar
Snelle Levering
WhatsAppKlantenservice
0
Review Logo9 @ Kiyoh
0
Gratis verzending vanaf €50 (Nederland)
7 dagen per week bereikbaar
Snelle Levering

Door Willy van Knippenberg, 9 oktober 2021

Wat zijn rokers longen?

Een rokers long ontstaat als iemand langdurig sigaretten rookt. De teer die in de rook van een sigaret zit zet zich dan vast op het longweefsel. COPD is de medische benaming van een rokers long.

Rokerslongen

Chronic obstructive pulmonary disease (COPD) is een chronische longaandoening waarbij de doorstroom van zuurstof van de luchtwegen geleidelijk vermindert en het het transport van de lucht naar de longen moeilijker wordt. Ongeveer 9 op de 10 COPD patiënten zijn rokers of ex-rokers. Meestal moet men één pakje per dag gedurende 10 jaren roken om COPD te ontwikkelen.

Door de teer in sigarettenrook die je inhaleert, plakken de trilhaartjes in de longen aan elkaar vast. De trilhaartjes kunnen dan hun werk niet meer goed doen. Door het roken worden de longen viezer en raken de slijmvliezen in de longen geïrriteerd. Er kan een chronische ontsteking ontstaan. Als de trilhaartjes niet meer in staat zijn om het slijm af te voeren, kan dat alleen nog door hoesten en ontstaat de rokershoest.

Behandeling van een rokerslong

Stoppen met roken is de eerste stap in de behandeling tegen rokerslongen. Roken zorgt ervoor dat het ademen na verloop van tijd steeds moeilijker wordt. Het is daarom nooit te laat om te stoppen met roken. Hoe sneller je stopt met roken, hoe langer de longen jong blijven. Indien de longen door het jarenlange roken beschadigd zijn, verouderen deze aan dezelfde snelheid als bij niet-rokers vanaf het moment dat je stopt.

Hulp nodig bij het stoppen met roken?

Stoppen met roken is niet eenvoudig. Nicotine is één van de meest verslavende stoffen, wat het afkicken erg moeilijk maakt. Maar het is niet onmogelijk. We hebben al eens eerder geschreven over de VISOR Keuzehulp maar er zijn ook nog andere instanties die je kunnen helpen. 

Vanaf 1 januari 2020 wordt begeleiding bij stoppen met roken vergoed vanuit de zorgverzekering. Er zijn verschillende manieren om te stoppen met roken, zoals:

  • professionele begeleiding
  • nicotinevervangers
  • medicatie

Ook kun je gratis ondersteuning krijgen via sms of e-mail, met tips en advies om het stoppen vol te houden. Zo kun je je voorbereiden op je stopdatum en wordt je daarin ondersteunt. Schrijf je in voor stopmail op ikstopnu.nl

Rokerslongen schoonmaken: effectieve manieren om je longen te reinigen na het stoppen met roken.

Als je rookt, kunnen je longen flink beschadigd raken. Roken veroorzaakt namelijk ontstekingen en vernauwing van de luchtwegen, waardoor je moeilijker ademt en een verhoogd risico hebt op longkanker en andere ernstige gezondheidsproblemen. Gelukkig zijn er enkele effectieve manieren om rokerslongen schoon te maken.

Een van de eerste dingen die je kunt doen om je longen schoon te maken, is stoppen met roken. Hierdoor krijgen je longen de kans om te herstellen en de ontstekingen af te nemen. Als je het moeilijk vindt om te stoppen met roken, kan het raadzaam zijn om hulp te zoeken bij een stoppen-met-roken programma of een therapeut.

Naast stoppen met roken zijn er nog andere dingen die je kunt doen om je longen te reinigen. Zo kun je bijvoorbeeld dagelijks veel water drinken om het slijm in je longen los te maken en het uit te hoesten. Ook het eten van een gezond dieet, rijk aan fruit en groenten, kan bijdragen aan het reinigen van je longen.

Daarnaast kan het nuttig zijn om ademhalingsoefeningen te doen, zoals diepe ademhalingen en ademhalingstechnieken die specifiek gericht zijn op het reinigen van de longen. Yoga en meditatie kunnen hierbij helpen.

Tot slot zijn er enkele natuurlijke supplementen en remedies die je kunnen ondersteunen bij het schoonmaken van je longen. Voorbeelden hiervan zijn kruiden als tijm en oregano, die slijmoplossend werken, en supplementen zoals vitamine C en magnesium, die de longfunctie kunnen verbeteren.

Kortom, roken kan ernstige schade toebrengen aan je longen, maar er zijn manieren om deze schade te verminderen en je longen te reinigen. Stoppen met roken is hierbij de belangrijkste stap, maar ook andere gezonde leefstijlkeuzes en ademhalingsoefeningen kunnen bijdragen aan het herstel van je longen.