Gratis verzending vanaf €50 (Nederland)
7 dagen per week bereikbaar
Snelle levering
Gratis verzending vanaf €50 (Nederland)
7 dagen per week bereikbaar
Snelle levering

Door Willy van Knippenberg, 22 mei 2021

Verbod op smaakjes e-sigaret

Het hing al een tijdje in de lucht, maar uiteindelijk is de ministerraad alsnog akkoord gegaan met het smaakverbod voor e-sigaretten. Deze beslissing dupeert ruim 400.000 e-sigaretgebruikers in Nederland.

De Staatssecretaris heeft aangekondigd dit verbod op 1 januari 2023 in te willen laten gaan met een uitloopperiode van 1 jaar. Dus dat zou betekenen dat er op zijn vroegst per 1 januari 2024 geen smaakjes in de winkel meer mogen liggen

Deze maatregel is onderdeel van het Nationaal Preventieakkoord. In dit akkoord is afgesproken dat Nederland streeft naar een rookvrije generatie in 2040. "Om dat te bereiken moeten we nu doen wat we kunnen om te zorgen dat zoveel mogelijk kinderen opgroeien in een rook- en tabaksvrije omgeving." aldus de verantwoordelijke minister.

Advies

Het rapport van het RIVM is een advies aan de Staatssecretaris en dus nog geen regel of wet. Het ministerie van VWS moet op basis van het advies een voorstel maken waar iedereen ook nog een mening over kan gaan geven middels een Internet consultatie. Het wordt ook nog voorgelegd aan de Tweede Kamer die op hun beurt Kamervragen kunnen stellen over het voorstel.

Helpt de elektronische sigaret om te stoppen met roken?

Volgens Karolien Adriaens wel! Ze behaalde in 2014 haar diploma in de klinische psychologie aan de KU Leuven. In haar doctoraatsonderzoek richt ze zich op minder schadelijke alternatieven voor roken. Ze onderzoekt voornamelijk de effecten van het gebruik van de elektronische sigaret op het rookgedrag en rookstop. Uit haar onderzoek blijkt dat de e-sigaret effectiever is dan andere rookstophulpmiddelen zoals nicotinepleisters, sprays en rookstopmedicatie.

Enkele opvallende resultaten uit haar onderzoek zijn;

 1. 20% van de rokers die voor de eerste keer een e-sigaret hadden gebruikt, waren na 6 maanden volledig rookvrij
 2. 40% van de rokers die de e-sigaret gebruikte om te stoppen met roken, waren na 6 maanden volledig rookvrij. Dit in vergelijking met de 20% van de nicotinepleister gebruikers.

Haar advies: Breid het huidige aanbod aan rook-stop-hulpmiddelen uit met de elektronische sigaret!

bron: https://ppw.kuleuven.be/nieuws-en-agenda/2020/helpt-de-elektronische-sigaret-je-stoppen-met-roken

Wat kun jij doen?

Laat jouw stem horen in Den Haag! Vertel de kamerleden in Den Haag waarom smaakjes in de e-sigaret voor jou zo belangrijk zijn en waarom ze moeten blijven. Vraag ze om te kijken naar wetenschappelijke onderzoeken zoals die van Karolien Adriaens.

Surf naar https://www.smaaknoodzaak.nl en stuur een mail naar een kamerlid van jouw keuze.

Wat heeft Novus Fumus gedaan?

Ook wij hebben een brief gestuurd naar de Tweede Kamer. Als we dit massaal doen, dan moeten ze wel naar ons luisteren. Hieronder een kopie van onze mail aan Maarten Hijink van de SP.

Brief aan Maarten Hijink - verbod smaakjes esigaret

 

Reacties

 • Door Jessica, 22 mei 2021

  Vindt het belachelijk dat ze hier ook een verbod op willen gooien ik bepaal toch zekker zelf wel of ik wel of geen smaak wil aan liquid is ten alle tijde beter dan gewoon roken er zijn wel andere dinge waar ze zich druk om moet...

 • Door mario, 22 mei 2021

  Ja tuurlijk dat verbieden ze wel maar shag en sigaretten mogen gewoon verkocht worden want daar wordt goed geld aan verdiend stelletje Huge laars.<br />
  En dan nog de drank dat meer levens kost dan wat dan ook en dat mag allem...

 • Door Marvin P., 22 mei 2021

  Dankzij al die smaakjes ben ik zo goed als van het blowen (10 jaar) af gekomen en sigaretten (15 jaar) Zelfs op de momenten dat ik een terugval kreeg naar mijn oude gewoontes wist ik dat toch af te wenden door aan mijn e-sigar...

Laat een reactie achter

Comment form Text

* Verplichte velden