• Lorem ipsum

Verbod op smaakjes e-sigaret

22 Mei 2021
door Willy van Knippenberg

Het hing al een tijdje in de lucht, maar uiteindelijk is de ministerraad alsnog akkoord gegaan met het smaakverbod voor e-sigaretten. Deze beslissing dupeert ruim 400.000 e-sigaretgebruikers in Nederland.

Vanaf 2022 worden e-sigaretten met smaakjes definitief verboden. Vanaf 1 juli 2022 mogen e-sigaretten alleen nog naar tabak smaken.

Deze maatregel is onderdeel van het Nationaal Preventieakkoord. In dit akkoord is afgesproken dat Nederland streeft naar een rookvrije generatie in 2040. "Om dat te bereiken moeten we nu doen wat we kunnen om te zorgen dat zoveel mogelijk kinderen opgroeien in een rook- en tabaksvrije omgeving." aldus de verantwoordelijke minister.
 
Wij kunnen ons voorstellen dat deze ontwikkelingen veel vragen oproepen bij onze klanten. Uiteraard zijn wij bereid om deze te beantwoorden. Goed om te weten is dat er nog geen sprake is van een direct verbod, maar dat het voornemen er ligt om dit per 1 juli 2022 te doen.

Helpt de elektronische sigaret om te stoppen met roken?

Volgens Karolien Adriaens wel! Ze behaalde in 2014 haar diploma in de klinische psychologie aan de KU Leuven. In haar doctoraatsonderzoek richt ze zich op minder schadelijke alternatieven voor roken. Ze onderzoekt voornamelijk de effecten van het gebruik van de elektronische sigaret op het rookgedrag en rookstop. Uit haar onderzoek blijkt dat de e-sigaret effectiever is dan andere rookstophulpmiddelen zoals nicotinepleisters, sprays en rookstopmedicatie.

Enkele opvallende resultaten uit haar onderzoek zijn;

  1. 20% van de rokers die voor de eerste keer een e-sigaret hadden gebruikt, waren na 6 maanden volledig rookvrij
  2. 40% van de rokers die de e-sigaret gebruikte om te stoppen met roken, waren na 6 maanden volledig rookvrij. Dit in vergelijking met de 20% van de nicotinepleister gebruikers.

Haar advies: Breid het huidige aanbod aan rook-stop-hulpmiddelen uit met de elektronische sigaret!

bron: https://ppw.kuleuven.be/nieuws-en-agenda/2020/helpt-de-elektronische-sigaret-je-stoppen-met-roken

Wat kun jij doen?

Laat jouw stem horen in Den Haag! Vertel de kamerleden in Den Haag waarom smaakjes in de e-sigaret voor jou zo belangrijk zijn en waarom ze moeten blijven. Vraag ze om te kijken naar wetenschappelijke onderzoeken zoals die van Karolien Adriaens.

Surf naar https://www.smaaknoodzaak.nl en stuur een mail naar een kamerlid van jouw keuze.

Wat heeft Novus Fumus gedaan?

Ook wij hebben een brief gestuurd naar de Tweede Kamer. Als we dit massaal doen, dan moeten ze wel naar ons luisteren. Hieronder een kopie van onze mail aan Maarten Hijink van de SP.

Brief aan Maarten Hijink - verbod smaakjes esigaret

 
Reacties
Jessica
9 Sep 2021
Vindt het belachelijk dat ze hier ook een verbod op willen gooien ik bepaal toch zekker zelf wel of ik wel of geen smaak wil aan liquid is ten alle tijde beter dan gewoon roken er zijn wel andere dinge waar ze zich druk om moete make
mario
23 Jun 2021
Ja tuurlijk dat verbieden ze wel maar shag en sigaretten mogen gewoon verkocht worden want daar wordt goed geld aan verdiend stelletje Huge laars.
En dan nog de drank dat meer levens kost dan wat dan ook en dat mag allemaal nog wel verdienen ze ook zat op het is daar een grote toneel verenging.
Kijk eens naar engeland daar verkopen ze het gewoon in het ziekenhuis in een vape shop
Marvin P.
12 Mei 2021
Dankzij al die smaakjes ben ik zo goed als van het blowen (10 jaar) af gekomen en sigaretten (15 jaar) Zelfs op de momenten dat ik een terugval kreeg naar mijn oude gewoontes wist ik dat toch af te wenden door aan mijn e-sigaret te lurken. Inmiddels ben ik 2 jaar verder en is mijn longcapaciteit weer hersteld, ren ik 8 km zonder problemen, is mijn sexleven een triljoen keer beter, ben ik ook vele malen productiever geworden omdat ik niet meer blow en bespaar ik jaarlijks letterlijk vliegtickets naar Zuid-Amerika. Met dat gegeven, kan je je wel voorstellen dat ik niet te spreken ben over dit verbod. Ik hou van Nederland maar dit laat maar weer eens zien dat er teveel geregeld is in dit land, we leven in een spinnenweb van wetgeving, regels en bureaucratie. Zelfstandigheid bestaat niet meer, eigen baas zijn is iets van het verleden en het is platweg gewoon niet meer leuk in Nederland. België mag dan wel schijt wegen hebben en gebouwen maar die gasten daar zijn gelukkiger dan wij hier. En naarmate ik ouder wordt snap ik steeds beter waarom. We willen de jeugd beletten van het roken maar die oude stink sigaretten mogen wel in de schappen blijven. K.......er toch aub een T......s eind op man!!!! Een Collectieve psychose lijkt wel de enige juiste omschrijving om de visie van Den Haag te omschrjven, gefundeerd door multinationals met de diepste zakken!!!!!
Laat een reactie achter