Gratis verzending vanaf €50 (Nederland)
7 dagen per week bereikbaar
Snelle Levering
WhatsAppKlantenservice
0
Review Logo9 @ Kiyoh
0
Gratis verzending vanaf €50 (Nederland)
7 dagen per week bereikbaar
Snelle Levering

Door Willy van Knippenberg, 3 december 2021

Geen rookruimte meer op het werk: De impact van rookvrije werkplekken op de gezondheid van werknemers

De laatste jaren zien we een gestage toename in het aantal bedrijven dat een rookvrije werkplek implementeert. Dit leidt ertoe dat er geen rookruimte meer is op het werk. In deze blog bespreken we de impact van rookvrije werkplekken op de gezondheid van werknemers, hoe bedrijven hiermee omgaan en welke voordelen dit heeft voor zowel werknemers als werkgevers.

 1. Waarom rookvrije werkplekken belangrijk zijn:
  Roken is een belangrijke oorzaak van ziekte en vroegtijdige sterfte. Het creëren van rookvrije werkplekken kan helpen om het aantal rokers te verminderen en daarmee ook de negatieve gevolgen van roken op de gezondheid van werknemers. Rookvrije werkplekken zorgen ook voor een gezondere werkomgeving, waar iedereen kan profiteren van een verbeterde luchtkwaliteit en minder blootstelling aan passief roken.

 2. Voordelen van rookvrije werkplekken:
  Enkele voordelen van het invoeren van rookvrije werkplekken zijn onder andere:

 • Verbeterde gezondheid van werknemers, wat kan leiden tot minder ziekteverzuim.
 • Verhoogde productiviteit door een betere concentratie en focus.
 • Minder kosten voor werkgevers op het gebied van ziektekostenverzekeringen en ziekteverzuim.
 • Een positief imago voor het bedrijf als een gezondheidsbewuste en maatschappelijk verantwoorde werkgever.
 1. Hoe bedrijven rookvrije werkplekken kunnen implementeren:
  Er zijn verschillende strategieën die bedrijven kunnen hanteren om een rookvrije werkplek te creëren:
 • Het instellen van een duidelijk beleid dat roken op het werk verbiedt, met inbegrip van e-sigaretten en andere alternatieve rookproducten.
 • Het aanbieden van ondersteuning aan werknemers die willen stoppen met roken, zoals toegang tot stoppen-met-roken programma's en hulpmiddelen zoals nicotinevervangers.
 • Het creëren van een ondersteunende bedrijfscultuur die het stoppen met roken aanmoedigt en beloont.
 • Het communiceren van het rookvrije beleid naar zowel werknemers als klanten en bezoekers.
 1. Rookvrije werkplekken en de wetgeving:
  In veel landen is er wetgeving die werkgevers verplicht om rookvrije werkplekken te creëren. Het is belangrijk voor bedrijven om op de hoogte te zijn van de lokale wetgeving en te zorgen dat ze voldoen aan de eisen die hieraan gesteld worden.

Conclusie: Het invoeren van een rookvrije werkplek en het elimineren van rookruimtes op het werk kan een positieve impact hebben op de gezondheid van werknemers en de algehele werkomgeving. Door het implementeren van een rookvrij beleid kunnen bedrijven profiteren van verminderd ziekteverzuim, verhoogde productiviteit en een beter imago als maatschappelijk verantwoorde werkgever. Bovendien helpt het bedrijven te voldoen aan wetgeving omtrent rookvrije werkplekken. Het is belangrijk dat werkgevers hun werknemers ondersteunen bij het stoppen met roken en een cultuur creëren die gezondheid en welzijn bevordert.

Nu rookruimtes op het werk steeds meer tot het verleden behoren, is het aan bedrijven om zich aan te passen en te zorgen voor een gezonde en rookvrije werkomgeving voor al hun werknemers.

Reacties

 • Door Something, 3 december 2021

  Tja, mooie rookvrije regel, wil het niet dat er voldoende kleine werkgevers zijn die daar geen gehoor aan geven. Mijn leidinggevende is nog steeds op de werkvloer - praktisch naast mij - aan het paffen. Op zijn IQOS, want dat z...

Laat een reactie achter

Comment form Text

* Verplichte velden