Gratis verzending vanaf €50 (Nederland)
7 dagen per week bereikbaar
Bestellingen die op werkdagen voor 17:00 uur worden geplaatst, worden dezelfde dag verzonden
WhatsApp
0
Review Logo9 @ Kiyoh
0
Gratis verzending vanaf €50 (Nederland)
7 dagen per week bereikbaar
Bestellingen die op werkdagen voor 17:00 uur worden geplaatst, worden dezelfde dag verzonden

Door Willy van Knippenberg, 3 december 2021

Geen rookruimte meer op het werk.

Vanaf 1 januari 2022 mag een bedrijf geen rookruimte meer hebben. Voor het niet sluiten van de rookruimte kunnen bedrijven een boete krijgen van tussen de 600 euro en de 4.500 euro.

Hoe is de rookruimte ontstaan?

Vanaf 1 januari 2004 werden werkgevers verplicht ervoor te zorgen dat werknemers  geen hinder of overlast van roken mochten ondervinden. In de Tabaks- en rookwarenwet is een expliciet verbod opgenomen voor roken op de werkvloer. Het rookverbod is onder andere van toepassing in ruimten, gebouwen en inrichtingen waar een werknemer zijn werkzaamheden verricht. Om de verstokte roker toch nog een plek te gunnen, is destijds massaal gekozen voor een uitzondering in de vorm van rookruimtes. De belangrijkste argumentatie hiervoor was dat rokers de gelegenheid zou worden geboden om toch af en toe te roken zonder dat zij hiermee anderen hinder of overlast bezorgen.

Verbod op rookruimte vanaf 2022

Vanaf 1 januari 2022 zijn rookruimtes op de werkvloer niet meer toegestaan. Met ingang van 2022 moeten alle gebouwen in Nederland waar mensen komen om te werken volledig rookvrij zijn. Werkgevers die geen gehoor geven en dus tekortschieten in hun zorgplicht voor een rookvrije werkplek riskeren een boete. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ziet toe op de naleving van het rookverbod. Bij overtreding kan worden overgegaan tot het opleggen van een boete die varieert van tussen de € 450 en € 4.500.

Toch roken tijdens het werk?

Wil je toch nog af en toe een sigaretje opsteken tijdens het werk? Dat kan, maar dan wel buiten op de openbare weg. Een werkgever kan overigens besluiten om de tijd die jij nodig hebt om een sigaret te roken, te betitelen als pauze. Ga met je werkgever in overleg, en kijk of je er samen uit kunt komen.

Reacties

  • Door Something, 3 december 2021

    Tja, mooie rookvrije regel, wil het niet dat er voldoende kleine werkgevers zijn die daar geen gehoor aan geven. Mijn leidinggevende is nog steeds op de werkvloer - praktisch naast mij - aan het paffen. Op zijn IQOS, want dat z...

Laat een reactie achter

Comment form Text

* Verplichte velden