Gratis verzending vanaf €50 (Nederland)
7 dagen per week bereikbaar
Bestel tot 23:59 = morgen in huis (NL, Ma t/m Do)
0
Gratis verzending vanaf €50 (Nederland)
7 dagen per week bereikbaar
Bestel tot 23:59 = morgen in huis (NL, Ma t/m Do)

Door Willy van Knippenberg, 26 april 2021

Minder nicotine in sigaretten? Als het aan de Amerikanen ligt wel.

De Amerikaanse regering, onder leiding van Joe Biden, wil dat er minder nicotine in sigaretten komt te zitten zodat ze niet meer of minder verslavend zijn. Dit zou eventueel kunnen via het genetisch modificeren van tabaksplanten, of door nicotine tijdens de tabaksproductie uit de bladeren te verwijderen.

Stoppen met roken

Met de maatregel hoopt de Amerikaanse regering miljoenen mensen van het roken af te helpen, of ze te laten overstappen op minder schadelijke alternatieven zoals nicotinekauwgom of zuigtabletten. Nicotine is zelf niet kankerverwekkend en tast ook de longen niet aan, maar is wel erg verslavend.

Uit eerder onderzoek blijkt dat rokers veel sneller geneigd zijn te stoppen als er nauwelijks nog nicotine in tabak zit. Sigaretten leiden per jaar tot de dood van meer dan 8 miljoen mensen wereldwijd, waarvan 1,2 miljoen door passief roken, zo blijkt uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Hoeveel nicotine en teer zitten er in sigaretten?

Uit onderzoek van het RIVM bevatten sigaretten 2x zeker zoveel giftige stoffen als we dachten. Daarbij hebben ze honderd verschillende sigaretten getest. De sigaret die het verst boven de wettelijk toegestane hoeveelheid zit is de Marlboro Prime. Daar zit 26 keer meer teer in dan eerder gemeten.

Bekijk hieronder hoeveel meer teer en nicotine er in de zes meest verkochte soorten sigaretten blijkt te zitten

MERK

TEERNICOTINE
Marlboro Red2,5x meer teer2,4x meer nicotine
Marlboro Gold3x meer teer2,7x meer nicotine
Pall Mall Red2,6x meer teer2,7x meer nicotine
L&M Red Label3,1x meer teer2,7x meer nicotine
Camel Filter2,6x meer teer2,7x meer nicotine
Kent Surround Silver5x meer teer3,7x meer nicotine

Geen teer in e-sigaretten

Een e-sigaret (elektronische sigaret) verdampt een vloeistof die een mengsel van smaakstoffen en andere stoffen bevat. De vloeistof, of e-liquid, wordt verhit zodat er damp ontstaat die de gebruiker kan inhaleren. Deze vloeistof bevat geen teer, zoals een gewone sigaret, maar vaak wel nicotine.

Bij een e-sigaret komen minder schadelijke stoffen vrij dan bij een gewone sigaret, en in lagere concentraties. Naar alle waarschijnlijkheid is een e-sigaret minder ongezond dan een gewone sigaret. We weten echter nog niet goed welke schadelijke effecten een e-sigaret heeft bij langdurig en structureel gebruik.

bron: https://www.rivm.nl/tabak/wat-is-een-e-sigaret