Gratis verzending vanaf €50 (Nederland)
7 dagen per week bereikbaar
Snelle levering
Gratis verzending vanaf €50 (Nederland)
7 dagen per week bereikbaar
Snelle levering

Door Willy van Knippenberg, 1 september 2020

Vanaf 1 oktober alle stations rookvrij

foto: Dafinchi / Shutterstock.com

Vanaf 1 oktober moeten alle rookpalen verdwenen zijn en zijn alle treinstations in Nederland geheel rookvrij. NS en ProRail zijn al begonnen met het rookvrij maken van treinperrons. In september worden alle rookpalen en asbaktegels weggehaald. Ook de rookzoneborden worden weggehaald en op alle borden met huisregels komt te staan dat de stations rookvrij zijn.

Boete bij overtreding

Als je toch besluit om op het station te gaan roken dan riskeer je een behoorlijke boete. ProRail beloofd overigens overtreders straks niet massaal op de bon te slingeren. Momenteel deelt de spoorbeheerder jaarlijks circa 2000 boetes á 95 euro uit voor roken buiten de zones.

Verkoop van tabak op treinstations in de ban

NS stopte eerder al - vanaf 1 april - met de verkoop van tabakswaren in de winkels die de NS zelf beheert, dat zijn de Kiosk en de Stationshuiskamer. Daarnaast sluiten ze geen contracten meer met andere winkels die tabak op het station willen verkopen. Het verkoopverbod gaat dus uiteindelijk ook gelden voor winkels als AH to go, AKO en Bruna waarvoor eens in de zoveel tijd nieuwe contracten worden afgesloten.

Rookvrije generatie

ProRail en NS willen met het rookvrij maken van de stations bijdragen aan het streven van de overheid om in 2040 een rookvrije generatie te hebben. In april is de NS al gestopt met de verkoop van sigaretten in de eigen winkels op het station, zoals de Kiosk.

De komende tijd zullen reizigers gewezen worden op de nieuwe maatregelen en vanaf 1 oktober hangt er een prijskaartje van €95 aan het opsteken of roken van een sigaret of e-sigaret in stationsgebied.