Gratis verzending vanaf €50 (Nederland)
7 dagen per week bereikbaar
Snelle Levering
WhatsAppKlantenservice
0
0
Gratis verzending vanaf €50 (Nederland)
7 dagen per week bereikbaar
Snelle Levering

Door Novus Fumus, 14 april 2023

VK lanceert 'Swap to Stop': Wereldprimeur in strijd tegen roken

In een wereldprimeur heeft de Britse overheid een baanbrekend programma gelanceerd om rokers aan te moedigen hun sigaretten in te ruilen voor e-sigaretten. Deze unieke maatregel, genaamd "swap to stop", is onderdeel van een reeks initiatieven om het roken in Engeland terug te dringen en het land rookvrij te maken tegen 2030. Het doel is om het rookpercentage te verlagen tot 5% of minder.

E-sigaretten als alternatief voor sigaretten

Als onderdeel van dit nationale programma krijgen bijna één op de vijf rokers in Engeland een e-sigaret-starterskit en gedragsmatige ondersteuning om hen te helpen stoppen met roken. Lokale autoriteiten kunnen later dit jaar deelnemen aan dit schema en zullen zelf beslissen welke doelgroepen zij prioriteit geven.

Financiële prikkels voor zwangere vrouwen

Daarnaast zullen zwangere vrouwen die roken financiële prikkels en gedragsmatige ondersteuning aangeboden krijgen om te stoppen met roken. Dit zal gebeuren in de vorm van vouchers, die tegen het einde van volgend jaar aan alle zwangere rokers zullen worden aangeboden.

Positieve berichten op sigarettenpakjes en aanpak illegale e-sigaretverkoop

De overheid overweegt ook het verplicht invoeren van positieve berichten en informatie in sigarettenpakjes om mensen te helpen stoppen met roken. Verder worden illegale e-sigaretverkopen aangepakt om te voorkomen dat kinderen en niet-rokers beginnen met vapen, aangezien dit steeds populairder wordt onder jongeren.

Voordelen van stoppen met roken

De voordelen van stoppen met roken zijn aanzienlijk: het risico op een hartaanval halveert al na één jaar zonder sigaretten. Bovendien zorgt een rookvrije zwangerschap voor minder baby's met een laag geboortegewicht of ontwikkelingsproblemen en vermindert het de kans op een miskraam of doodgeboorte, aldus de website van de Britse overheid

Investeren in rookpreventie en behandeling

Het terugdringen van het aantal rokers vermindert het aantal rookgerelateerde ziekten en verlicht zo de druk op de NHS, het Britse zorgstelsel. Het doel is om de wachtlijsten voor de NHS te verkorten.

In 2021 gebruikte 9% van de 11- tot 15-jarigen e-sigaretten, een stijging ten opzichte van 6% in 2018. Om deze toename aan te pakken, zal er een onderzoek naar jeugd-vapen worden gelanceerd om mogelijkheden te identificeren om het aantal kinderen dat toegang heeft tot en gebruik maakt van e-sigaretten te verminderen. Er wordt ook 3 miljoen pond aan nieuwe financiering beschikbaar gesteld voor de oprichting van een gespecialiseerd "illegaal vapes handhavingspeloton" om de regels omtrent vapen te handhaven en illegale e-sigaretten en verkoop aan minderjarigen tegen te gaan.

Succes in tabaksontmoediging en verdere stappen

Deze reeks maatregelen is een belangrijke stap in de strijd tegen tabaksgebruik in het Verenigd Koninkrijk en benadrukt het belang van innovatieve benaderingen om rokers te helpen stoppen. Het Verenigd Koninkrijk blijft een voorloper op het gebied van tabaksontmoediging en -preventie, met een rookpercentage van 13% in 2021, het laagste ooit, dankzij maatregelen zoals het verdubbelen van de accijns op sigaretten sinds 2010 en voortdurende financiering voor lokale stoppen-met-roken-diensten.

In 2021-2022 hebben lokale autoriteiten met behulp van 68 miljoen pond aan financiering uit de publieke gezondheidszorg bijna 100.000 mensen geholpen om te stoppen met roken. Daarnaast is er dit jaar 35 miljoen pond toegezegd aan de NHS om ervoor te zorgen dat alle rokers die in het ziekenhuis worden opgenomen, worden aangeboden om deel te nemen aan door de NHS gefinancierde tabaksbehandelingsdiensten.

Nog steeds een lange weg te gaan

Ondanks deze inspanningen blijven er in Engeland nog 5,4 miljoen mensen tabak roken. Dit is de grootste oorzaak van vermijdbare ziekte en overlijden. Uit recente gegevens blijkt dat één op de vier sterfgevallen door kanker wordt veroorzaakt door roken. Het nieuwe "swap to stop"-programma en de bijbehorende maatregelen zijn gebaseerd op het onafhankelijke rookonderzoek van Javed Khan, dat een reeks maatregelen heeft voorgesteld om mensen te helpen de verslaving aan sigaretten te overwinnen.

Een wereldwijde impact?

Deze initiatieven zijn een belangrijke stap in het verder terugdringen van het tabaksgebruik in het Verenigd Koninkrijk. Ze benadrukken het belang van creatieve en effectieve strategieën om rokers te ondersteunen bij het stoppen en het voorkomen dat jongeren beginnen met roken of vapen. De ervaringen en resultaten van dit unieke programma zullen ongetwijfeld de aandacht trekken van andere landen die worstelen met vergelijkbare problemen op het gebied van tabaksgebruik en volksgezondheid.

Nederland: Voorzichtigheid met e-sigaretten en focus op tabaksontmoediging

In Nederland ligt de nadruk op het ontmoedigen van tabaksgebruik in het algemeen, en er is meer terughoudendheid rondom het gebruik van e-sigaretten als middel om te stoppen met roken. In plaats van het promoten van e-sigaretten, richt Nederland zich op preventie en ontmoediging van roken door middel van campagnes, accijnsverhogingen en rookvrije zones. De Nederlandse overheid blijft echter wel investeren in stoppen-met-roken-programma's die persoonlijke begeleiding en ondersteuning bieden.

Wat kunnen we leren van deze verschillende benaderingen?

Het is interessant om te zien hoe twee landen verschillende strategieën hanteren om het tabaksgebruik te verminderen. Terwijl het Verenigd Koninkrijk e-sigaretten ziet als een hulpmiddel om rokers te helpen stoppen, blijft Nederland voorzichtig met betrekking tot het gebruik van e-sigaretten en legt het de nadruk op ontmoediging van tabaksgebruik.

Beide benaderingen hebben hun eigen voordelen en uitdagingen. Wat denkt u? Is het tijd voor Nederland om de Britse aanpak te overwegen, of moeten we vasthouden aan onze huidige strategie? We horen graag uw mening in de reacties!