Gratis verzending vanaf €50 (Nederland)
7 dagen per week bereikbaar
Bestel tot 23:59 = morgen in huis (NL, Ma t/m Do)
0
Gratis verzending vanaf €50 (Nederland)
7 dagen per week bereikbaar
Bestel tot 23:59 = morgen in huis (NL, Ma t/m Do)

Door Linda Canter, 7 augustus 2016

Goede doelen steunen: wel of niet doen?

Honger, ziektes, dieren, natuurrampen, voor alles is er wel een goed doel. Veel mensen zullen nooit een project beginnen, maar geld doneren doen we massaal. Waarom geven we geld?  Ruim 85 procent van de huishoudens in Nederland doet aan liefdadigheid, vooral rond de feestdagen. We geven vooral omdat we willen helpen, daar zelf gelukkiger van worden of omdat iedereen het doet. Over het algemeen willen we dat iedereen het goed heeft. Geld geven is vaak de makkelijkste manier. Doordat je andere helpt, voel je je goed over jezelf. Maar waarom zou je dan niet geven? Veel mensen twijfelen of het geld daadwerkelijk op de juiste plek terecht komt. Daarom geven we liever een donatie aan een goed doel dat dichter bij ons staat. We denken dat we daardoor meer controle of zicht hebben op wat er met onze gift gebeurd.

Hoe kies je een goed doel?

Ikzelf steun ook regelmatig goede doelen. Dat doe ik niet om mezelf beter te laten voelen, maar meer omdat sommige dingen mij heel erg aangrijpen. Zo heb ik een zwak hart voor dieren. Ik kan het niet aanzien als ik op een stedentrip straten vol met uitgemergelde zwerfkatten en –honden ziet. Het liefst vang ik ze allemaal om ze te castreren of steriliseren en om ze daarna een goed en liefdevol thuis te geven. Daarom steun ik een aantal goede doelen die te maken hebben met het welzijn van dieren in Nederland en in het buitenland. Maar hoe kies je nou een goed doel uit? Dat is eigenlijk vrij simpel. Waar gaat je hart naar uit? Bekommer je om de kinderen die geen schoon drinkwater hebben, de natuurrampen die het leven van veel mensen verwoesten of om je dorpsgenoten die van de voedselbank moeten leven? Zo hoef je niet alleen de bekende en internationale doelen te steunen, maar er zijn ook talloze kleine goede doelen die uitstekend werk verrichten. Denk bijvoorbeeld eens aan de plaatselijke vereniging of een Nederlands echtpaar dat een weeshuis in een arm land heeft.

Goede doelen steunen zonder geld

Als je regelmatig aan een goed doel wilt schenken, dan is het belangrijk dat jij hierdoor niet in geldnood komt. Wil je iets voor een goed doel doen maar wil of kun je niet altijd zelf geld doneren? Er zijn talloze goede doelen die je kunt steunen zonder geld. Zamel bijvoorbeeld de doppen van plastic flessen in voor de blindengeleidehonden, gooi oude kleding niet weg maar doe ze in de speciale vuilniscontainer voor arme landen of lever je oude telefoon in bij War Child, Unicef of Stichting Aap. Zij kunnen dan een mooi bedrag voor jouw oude telefoon ontvangen. Maar je kunt ook goede doelen steunen door te shoppen. Als je opwww.goededoelshop.nl klikt op een van de aangesloten webshops (zoals Bol.com en Zalando) en een aankoop doet, dan wordt er een percentage van je aankoopbedrag aan het goede doel van jouw keuze geschonken. Dit is voor jou helemaal gratis en het maakt online winkelen nog leuker.


Welk goed doel steun jij?