Gratis verzending vanaf €50 (Nederland)
7 dagen per week bereikbaar
Bestellingen die op werkdagen voor 17:00 uur worden geplaatst, worden dezelfde dag verzonden
WhatsApp
0
Review Logo9 @ Kiyoh
0
Gratis verzending vanaf €50 (Nederland)
7 dagen per week bereikbaar
Bestellingen die op werkdagen voor 17:00 uur worden geplaatst, worden dezelfde dag verzonden

Door Linda Canter, 18 december 2017

Modetrends voor mannen in de 20e eeuw

Over modetrends voor vrouwen lees je wel vaker. Heel erg leuk, maar hoe zit het eigenlijk met de heren? In deze blog kijken we terug op de belangrijkste kledingtrends voor mannen uit de vorige eeuw.

 

Begin 1900

De herenmode aan het begin van de twintigste eeuw doet denken aan de stijl van Abraham Lincoln. Denk aan hoge hoeden, lange jassen tot op de knie en als accessoire een wandelstok. Ook het zakhorloge was een populair attribuut voor mannen die het konden betalen. Qua kleding droegen de heren bij voorkeur een driedelige pak.

 

Tussen 1920 en 1930

Opeens werd kleur helemaal hip. Een trendsetter in Europa was de prins van Wales (de latere hertog van Windsor). Zijn foto’s verschenen in advertenties, waardoor de trends overwaaiden naar gewone mannen. Met hun kleding konden ze laten zien tot welke sociale klasse ze behoren. Overhemden en sokken waren kleurrijk.

 

Mannen in de jaren dertig

In de jaren dertig werd de kleding voor mannen juist weer donkerder en zakelijker. De hoge hoed verdween achter in de kast en de fedora werd populair. Katoen werd ook steeds meer gedragen. Denk aan colberts en broeken met wijde pijpen.

 

Elvis PresleyRock ‘n roll in de jaren vijftig

Na de schaarste tijdens de Tweede Wereldoorlog was er in de jaren vijftig weer de mogelijkheid om je mooi te kleden. Jonge mannen en vrouwen wilden zich niet meer kleden als hun ouders, maar gingen mee met de rock ‘n roll trend. Voor mannen waren dat strakke broeken met opgerolde pijpen, dunne stropdassen en stoere leren jassen. De bijpassende haartrend was uiteraard de vetkuif. Denk je ook direct aan Grease?

 

Flower power en lange haren

De jaren zestig was de tijd voor kleur, jeans en nog strakkere broeken. De Beatles waren populair en dus liet ook de gewone man zijn haar groeien. Daarnaast waren de jaren zestig natuurlijk hét hippietijdperk. Kleurrijke tie-dye shirts, zijden sjaals en broeken met wijde pijpen waren heel normaal. Aan het eind van de jaren zestig werd kleding voor mannen steeds vrouwelijker.

 

Fluweel en plateauzolen

Het einde van de jaren zestig was een mooie voorloper voor de kleurrijkste tijd uit de mannenmode: de jaren zeventig. Fluwelen shirts met V-hals, plateauzolen, laarzen met hakken, broekpakken en trainingspakken in felle kleuren: je kon het zo gek niet bedenken. Ook lange haren, kettingen en ronde brillen zoals die van John Lennon waren populair. In het midden van de jaren zeventig raakt punk in de mode. Hanekammen, oorbellen en gescheurde kleding is dan niet meer uit het straatbeeld weg te denken.

 

Jaren 80: van saai tot neon

De jaren tachtig zijn een beetje saai. Overhemden, truien, colberts: er is niet veel over te vertellen. De pasvorm is vooral nog erg ruim. Qua kleuren zijn aardetinten populair. Je hebt vast nog foto’s van jezelf en de rest van het gezin in felgekleurde glimmende trainingspakken. Halverwege de eighties kleuren neonkleuren het straatbeeld. Ook snorren en borsthaar worden weer trots getoond. Denk: Freddy Mercury.

 

Jaren 90: boybands en Beckham

De jaren negentig leek uit twee werelden te bestaan: aan de ene kant had je de alto’s: liefhebbers van bands als Nirvana met hun donkere bandshirts en kistjes. Aan de andere kant had je de invloeden van boybands als de Backstreet Boys. Kleding was oversized en kleurrijk. En als jongen had je je geblondeerde haren natuurlijk in een bloempotkapsel, net als hartendief Nick Carter. Ook David Beckham was eind jaren 90 en begin jaren 2000 een heus stijlicoon, met diamanten oorbellen, ingevlochten haren, rokken en nagellak. En dat was het glorieuze einde van de mode tussen 1900 en 2000.