Gratis verzending vanaf €50 (Nederland)
7 dagen per week bereikbaar
Bestel tot 23:59 = morgen in huis (NL, Ma t/m Do)
0
Gratis verzending vanaf €50 (Nederland)
7 dagen per week bereikbaar
Bestel tot 23:59 = morgen in huis (NL, Ma t/m Do)

Door Linda Canter, 30 april 2018

Slaap je slecht? Hier kan het aan liggen!

Slaap je al een tijdje slecht? Word je moe en futloos wakker? Kortom: heb je ‘s nachts in bed gelegen maar heb je totaal niet het gevoel dat je uitgerust bent? Slaaptekort heeft een negatieve invloed op het dagelijks handelen en je gezondheid. Het is fijn als je de oorzaak van het slaapgebrek kunt aanpakken zodat je voortaan weer uitgerust wakker wordt. Deze oorzaken kunnen ervoor zorgen dat jij slecht slaapt!

 

Stress

Stress is de grootste oorzaak van slecht slapen. Wanneer je allerlei zorgen aan je hoofd hebt, dan is het moeilijk om in slaap te vallen. Stress kan verschillende oorzaken hebben, maar probeer het probleem aan te pakken.

 

Roken

Nog even een laatste sigaretje roken voordat je naar bed gaat: veel rokers doen het. Maar dat is niet bevorderlijk voor je nachtrust want nicotine stimuleert juist de hersenen. Het is natuurlijk nog beter om helemaal te stoppen met roken.

 

Te warm bed

In de winter is het heerlijk om in een warm bed te stappen. Toch is een te warm bed niet goed voor je nachtrust want vaak ga je dan liggen draaien. Ga liever voor een iets koudere temperatuur in bed dat nog wel comfortabel genoeg is.

 

Boeken lezen

Misschien heb je gehoord dat het lezen van een boek voor het slapengaan beter is dan het kijken van televisie. Maar als het een boek is dat emotioneel, intellectueel of erg spannend is, dan krijgen je hersenen enorm veel prikkels waardoor ze niet tot rust komen. Je kunt daarom beter een luchtig boek of een tijdschrift lezen.

 

Oorzaak: een slaapstoornis

Word je na een nacht met voldoende slaap moe en uitgeput wakker? Het kan zijn dat je een slaapstoornis hebt. Een aantal voorbeelden van een slaapstoornis zijn snurken, tandenknarsen, slaapapneu en het restless leg syndroom. Zelf hoef je niets te merken van een slaapstoornis maar het kan er wel voor zorgen dat je niet in je diepe slaap komt of dat je telkens heel even wakker wordt zonder dat je het doorhebt. Om hierachter te komen, zou je aan je partner kunnen vragen of hij of zij op jou wilt letten als je slaapt. Vermoed je dat je een slaapstoornis hebt, ga dan langs de huisarts.

 

Een slecht matras

Wanneer je slecht slaapt, dan verwijt je de oorzaak vaak aan geestelijke of lichamelijke klachten. Maar wist je dat de oorzaak ook bij het matras kan liggen? Een slecht matras zorgt ervoor dat jouw lichaam niet kan ontspannen en daardoor val je moeilijk in je diepe slaap met als gevolg dat je futloos wakker wordt. Een matras dat niet op jouw lichaam is afgesteld zorgt voor een slechte slaaphouding waardoor je lichaam zich constant aanspant en je te vaak draait in je slaap. Dit kost je alleen maar energie. Ook nek- en rugklachten kunnen het gevolg zijn van een slecht matras. Wanneer bovenstaande oorzaken niet op jou van toepassing zijn, zou je je eens kunnen laten adviseren in een goede beddenzaak. Wie weet ligt de oplossing veel dichterbij dan je denkt!