Gratis verzending vanaf €50 (Nederland)
7 dagen per week bereikbaar
Snelle Levering
WhatsApp
0
0
Gratis verzending vanaf €50 (Nederland)
7 dagen per week bereikbaar
Snelle Levering

Door Willy van Knippenberg, 30 juni 2020

Verbod op e-sigaretten in cafés en restaurants

Op alle plekken waar een rookverbod geldt – zoals cafés, restaurants, werkplekken en openbare gebouwen – mogen vanaf 1 juli 2020 ook geen e-sigaretten of tabaksverhittingsapparaten meer worden gebruikt.

Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) heeft het rookverbod uitgebreid, omdat deze producten ‘gezondheidsschade veroorzaken en een opstapje kunnen zijn voor jongeren om gewone sigaretten te gaan roken’.

Roken is iets van heel lang geleden

Roken in een vol restaurant voelt inmiddels aan als iets van heel lang geleden, stelt Blokhuis vandaag in een verklaring. Om gezondheidsschade te voorkomen en het goede voorbeeld te geven aan jongeren werd het hoog tijd dat we het roken van e-sigaretten in onder andere de horeca ook naar de geschiedenisboeken verwijzen. Ook deze maatregel draagt bij aan stoppen met roken makkelijker maken en beginnen moeilijker. Aldus de staatssecretaris.

Eerder besloot het kabinet al een einde te maken aan e-sigaretten met smaakjes als aardbei, mango, hazelnoot of marsepein. Het verbod, dat in de eerste helft van 2021 ingaat, moet e-sigaretten minder aantrekkelijk maken voor jongeren. Nu richten fabrikanten zich nog te vaak op de jeugdige doelgroep door vloeistoffen met hippe en aansprekende smaakjes te verkopen.

Vanaf 1 juli moeten alle sigaretten, shag, sigaren en e-sigaretten uit het zicht zijn bij supermarkten. Een groot aantal supermarkten heeft de afgelopen tijd de producten al afgeschermd. Voor andere winkels geldt dat zij vanaf 1 januari tabaks- en rookwaren niet meer mogen tonen.

Mini-docu over de e-sigaret

Presentator Edson da Graça onderzocht feiten en fabels over de e-sigaret in een mini-docu en sprak met een jongerenbrein-deskundige, een arts, jonge vapers en een vapeshop-medewerker.

De mini-docu werd gemaakt met ondersteuning van maatschappelijke organisaties zoals Gezondheidsfondsen voor Rookvrij (waar het Longfonds, het KWF en de Hartstichting in zitten), het Trimbos-instituut, het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Mileu), Verslavingskunde Nederland, de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde en de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose.

Bron: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/06/30/rookverbod-geldt-ook-voor-e-sigaretten-per-1-juli-2020